UMOR – parerea lui Ad Schaerlaeckens despre cumparatorii naivi

UMOR

Din nou si din nou sunt surpins de acea nebunie despre nume si linii peste granita, in special in Orientul Indepartat si in USA.  Ar fi fost de ras daca nu ar fi fost de plans. A fost acest crescator japonez cu mult in urma. Spre deosebire de azi, Japonia era inainte cea mai mare piata de desfacere pentru porumbeii nostri si am fost vizitat destul de des de crescatori si importatori japonezi. Mi-au cerut sfatul de unde sa cumpere porumbei si a trebuit sa ii indrum.
“Hai sa mergem la Fonske Jacobs, are niste porumbei formidabili si la un pret destul de mic”, i-am spus la japonez.
Adat din cap, Fonske Jacobs? N-a auzit niciodata de el. Face pedigree? a intrebat? Cand i-m raspuns ca ma indoiesc sa faca, din nou a dat din cap.

2008? Nu imi vine sa cred cum trece timpul

La cine vrei sa mergi atunci?.. L-am intrebat. A mentionat cateva nume printre care pe al lui William Geerts, un mare campion in zilele acelea. “William Geerts?” Nu puteam sa ma abtin sa nu rad si abia asteptam sa il vizitez.  Asta ar fi distractiv !

JENANT

O ora mai tarziu eram la William acasa. Japonezii vroiau sa stie pretul puilor. William le-a zis pretul, dar astea erau preturile puilor ” normale”. Nu o sa uit niciodata fetele japonezilor cand au auzit. Ce stiam eu dar ce era nou pentru ei a fost ca pasarile de top ale lui William erau pui din porumbeii cumparati de la Fonske Jacobs.

O AFACERE MAI BUNA

Olandezii sunt cunoscuti ca afaceristi vicleni. Domnul X este cu siguranta un astfel de crescator. Trebuie sa stie cu siguranta ce naivi pot fi strainii. In anunturile sale spune ca porumbeii care sunt la vanzare sunt 50% din linia luii Dirk van Dijck. El insusi nu a cumparat niciodata de la Dirk van Dijck, descendentii din porumbeii Dirk van Dijck erau de la altcineva care avea de la altcineva. Stiti ce a descoperit? cu cat numele lui Dirk van Dijck erai mai des in pedigree cu atata mai repede vindea porumbeii.

SI EL

Desigur, un om ca Dirk van Dijck si el importa porumbei dar nu este asa de naiv. Ia-i ca exemplu Loc 3 National ACE pigeon KBDB middle distance. In pedigree-ul celui de-al 3lea cel mai bun porumbel al Belgiei ve-i cauta in zadar nume ca Kannibaal’ ‘Di Caprio’ or ‘Rambo. Tatal acestui porumbel, probabil cel mai bun zburator al lui, il are de la Emiel Dillen, mama reprodusa la Leon Jacobs pe linia lui Rosmans si Vrome Melisse

UN CLIENT DE-AL MEU

Ce am scris mai sus a fost cat de cat povestea mea unui strain. Omul a vrut sa cumpere 4 porumbei. I-am trimis pe e-mail 6 pedigree sa isi poata alege. A vrut doar 3, restul erau din porumbei importati de la alti crescatori iar el vroia sange cat mai pur pe linia A.S dar bineinteles linia A.S nu exista. Acelasi om ma intrebase mai devreme ce pret au puii din “Harry”. Oarecum sarcastic l-am intrebat daca mai stie alt porumbel. Daca chiar stia despre Harry, ar fi trebuit sa stie ca Harry a fost reprodus din 2 porumbei importati. Amandoi, mama cat si tatal au fost cumparati de la Hooymans. Astazi internetul este teatrul nebuniei pedigreelor. Uitati-va la Rik Hermans, ‘Friendship’ and ‘Minerva’ sunt doi zburatori grozavi. La ambii porumbei parintii sunt importati.

‘Friendship’ un porumbel de baza al lui R Hermans

Daca vreti sa vindeti porumbei pentru a va scoate o parte din cheltuielile cu ei nu spuneti niciodata ca porumbeii tai se trag numai din bunicul lor mort de mult. Daca nu veniti cu nume si linii populare o sa muriti de foame daca din asta traiti. Chiar daca ai si cel mai bun porumbel din lume.

STIU

Stiu foarte bine ca am mai scris despre acest subiect dar nu as face asta daca lucrurile nu ar fi asa de importante si serioase. Defapt ce se intampla acum in afacerile cu porumbei o sa omoare sportul acesta. Prea multi crescatori sunt deja victimile propriei naivitati. Credeti-ma mass-media sunt in mare parte responsabile.

*** Putin cam exagerat dar v-am dat de gandit.

 

 

Author:
Ad Schaerlaeckens
Articol tradus si adaptat de pe http://www.schaerlaeckens.com de Tibi Popescu