Porumbei de ornament – sau teoria lui Ad Schaerlaeckens despre pierderile porumbeilor Belgieni pe Columbodroame

PORUMBEI DE ORNAMENT

Fara indoiala, Belgia este leaganul sportului columbofil. Cursele cu porumbeii au inceput la inceputul secolului trecut, pana la inceputul anilor 1930 si imediat dupa razboi sportul columbofil a explodat. Va vine sa credeti ca la inceputul televiziunii, in timpul concursurilor, in Belgia exista un talk show in fiecare noapte de vineri moderat de
Pol Jacquemyns?

OLANDEZII I-AU URMAT

Ne mai putand fi oprita, febra columbofiliei a cuprins si Olanda. Se pare ca olandezii prinsasera gustul acestui nou hobby, pentru ca in anumite zone afluxul de noi crescatori era atat de mare, incat cluburile trebuiau sa limiteze numarul de membri. Puteai sa devi nou membru doar daca altcineva renunta sa mai zboare sau deceda. Din ce a fost un sport national, in 2017 nu a mai ramas prea mult. Mai ales in Belgia, crescatoriile erau parte din peisaj iar acum in unele zone oamenii mai vorbesc despre columbofilie ca de folclor.

Totusi columbofilii din alte tari vad tarile noastre (Belgia si Olanda) in continuare ca lideri in sportul columbofil. Un porumbel minune din Scotia nu se aude de el in China dar un porumbel de aici care a castigat doar o cursa e de ajuns sa ii aduca proprietarului o suma frumoasa de bani. Bine inteles trebuie sa fie o cursa importanta, gen Barcelona sau Bourges.

CUNOSCUT

In toata lumea unde se tin concursuri cu porumbeii, columbofilii cunosc numele vechilor linii Belgiene si numele noilor campioni si ai porumbeilor lor. Deschideti o revista chinezeasca cu porumbei (de obicei groasa ca o carte) si puteti vedea ca ea contine numai poze cu crescatori belgieni sau olandezi si porumbeii lor. Nu intotdeauna cei mai mari campioni, dar pe aproape.. intelegeti. Columbofilii din tarile de jos nu zboara in jurul globului sa cumpere porumbei, dar “jumatate de glob” vine aici mai mult ca niciodata sau asa pare. Dar sunt porumbeii nostri cu adevarat superiori?

COLUMBODROAME

Timpurile se schimba, si vedem cu toti cum au aparut aceste concursuri diferite One Loft Race ( cuncursuri din acelasi cotet). Americanii au aparut cu ideea iar acum doar in China sunt cateva sute, dar printre cele mai cunoscute este One Million Dollar race in Africa de Sud.

Columbofili de peste tot intr-o singura crescatorie? Toti porumbeii primesc aceeasi ingrijire, in aceeasi crescatorie, acelasi conditii unde factorul “locatie” dispare. Acest fenomen da o noua dimensiune concursurilor cu porumbeii, ce poate fi mai corect de atat?

Cu toate astea exista un “dar”, cum pot acesti oameni din toate tarile in care sportul acesta se afla la inceput de drum sa concureze cu porumbei olandezi si belgieni? De la sine ei nu ar trebui sa aibe nici o sansa !

REALITATEA

Nu este asa. Mai ales in ultimii ani, in special cand concursurile au fost mai dure nu porumnbeii nostri au dominat, din contra. Foarte des porumbei din Germania, America sua chiar tari ca Kuveit au facut ca porumbeii nostrii sa stea jos si sa ia notite. Cateodata porumbei de la crescatori necunoscuti sunt cei care au batut nume mari din Belgia si Olanda, se intampla prea des sa fie doar noroc.
Simplu, porumbeii nsotri i-au bataie pentru ca nu sunt destul de buni si multi o sa se bucure cand aud asta, doar noi suntem de vina.
Cu toate ca ne-am facut porumbeii mai rapizi pe vreme buna, dar in acelasi timp au devenit si mai fargili sau mai bine zis sensibili. Cursele pot dura mai putin dar porumbeii au mai putina rezistenta.

INGRIJIRI MEDICALE

Un motiv este stiinta, dezvvoltandu-se au aparut medicamente din ce in ce mai bune dar o data cu ele au aparut si bolile. Inca imi amintesc columbofilii si porumbeii lor de acum jumate de secol, ai caror porumbei erau mult mai sanatosi. Ei erau mai mici si mai matasosi, dar sa pierzi gramezi de pui de la distante scurte nu auzeai vreodata, sa nu mai vorbim de Adeno.

Daca vorbim despre antrenamente, nimeni nu ii antrena atat de mult, multi dintre columbofili nici macar nu aveau masina. In zilele astea sa pastrezi porumbeii sanatosi e mult mai greu decat era inainte cand nu aveam medicamentele si veterinarii de astazi. Dar mai exista ceva”

INTERNETUL

Azi avem resurse care ne arata fiecare nor si norisor pe toata distanta zborului. Sub presiunea ecologistilor si a altor activisti ingrijorati de bunastarea animaelor am devenit din ce in ce mai atenti la lansarii. Asta va suna cudat? Stati sa vedeti cand auziti ca daca atunci cand se construieste o autostrada si se intalneste o planta sau un muschi rar se va opri orice lucrare, asta da, este ciudat.Costurile ajung la sute de mii de euro. Inainte daca vremea la punctul de lansare era frumoasa si la sosire era cat de cat buna, porumbeii era lansati.

La o televiziune olandeza, in ziua concursului este informat pe toata durata concursului despre cum e vremea pe parcurs, ceea ce nu e rau. Dar e incredibil sa citesti la ce obstacole pot intalni pe drum.

Suntem avertizati despre o brazda, despre un jgheab, a ocluziilor, a ecourilor scazute, un front inclinat, a unei linii de convergenta si inevitabiul a inversiunii. Ca urmare, cateodata si pe timp frumos lansarile sunt intarziate.
Astea sunt deja timpuri trecute, din fericire anul acesta columbofilii fiind nevoiti sa asculte mai putin din aceste terminologii pentru care iti trebuia o diploma sa le intelegi. Acum e deajuns sa auzim de o inversie. Legat de asta Belgienii sunt mai cu picioarele pe pamant, ce inversie? Aproape e mereu o inversie cand e timp frumos si asta e de cand lumea. Inainte nu stiam ca exista aceste inversii si nu pierdeam nici un porumbel.

STRAINII

In Olanda stim cu totii cat de simplu isi elibereaza polonezii porumbeii. De multe ori ei isi elibereaza porumbeii din Olanda cand noi nu am deschis nici un cos. Intrebandui despre asta aflam ca majoirtatea concursurilor au fost reusite. Un polonez pe nume Daniel imi spunea:

” Pierdem si noi porumbei cateodata cand e o vreme rea, dar in general acesti porumbei sunt descendenti din porumbei achizitionati recent din Olanda sau Belgia. Acesti porumbei sunt intr-adevar mai rapizi dar ne lasa imediat cum dau de greu”

Parerea mea e ca in alte tari columbofilii au pasari mai puternice pentru ca nu au avut medicamentele pe care le-am avut noi, adica utilizarea necontrolata a antibioticelor, cum o fac majoritatea de aici, a dus la slabirea porumbeilor.

STIRI NEPLACUTE

Vestea trista este ca nu exista drum de intoarcere. Nu puteti incepe brusc lansarile apropo de conditii.Noi platim acum pretul deceniilor rasfatului. Cat despre lansari, hai sa vorbim despre aceste lansari separate, sa lansezi 10 grupuri separate aprope din sat in sat, Doamne fereste. Este deja aproape de domeniul ridicolului. In curand o sa crestem porumbei de ornament, porumbei doar pentru sporturile de interior. o exagerare normal.

 

Author:
Ad Schaerlaeckens
Articol tradus si adaptat de pe http://www.schaerlaeckens.com de Tibi Popescu