Afinitati si multe altele -de Ad Schaerlaeckens

In revista sportiva de porumbei De Duif din martie 2016 au existat rapoarte interesante despre tanarul Bart Geerinckx si olandezul Nico Volkens.
Ii stiu pe amandoi destul de bine. Bart este un profesionist cu norma intreaga ceea ce poate parea destul de ciudat in zilele noastre. Din pacate sporrtul columbofil se destrama rapid. Doar in provincia mea in anul 2015 imbarcarile au fost mai putine cu 265.000 porumbei in comparatie cu anul 2014.
In fiecare an numarul columbofililor e mai mic, in fiecare an numarul cluburilor este mai mic, mai putine magazine de profil, mai putini veterinari specializati pentru porumbei, mai putina atentie in mass media…si asa mai departe.
Singurul numar care creste este acela de profesionisti.

PROFESIONISTI

Bart Geerinckx in varsta de 30 de ani este unul din ei. Stefaan Lambrechts care este la fel apropiat ca varsta a decis sa renunla serviciul sau si sa devina profesionist (columbofil cu norma intreaga).
Unii colegi columbofili nu sunt de acord cu aceasta dezvoltare, ei se tem ca aceasta diferenta intre cei din top si si restul columbofililor va deveni si mai mare.
“Dar timpurile se schimba” ne-a invatat Bob Dylan si nu avem alta varianta decat sa acceptam asta. Din partea mea nu e atat de rau sa devina profesionisti.

Cu atat mai mult, nu este distractiv cand “little man”(omul mic) cu crescatoria sa modesta sa bata astfel de profesionisti si armata lor de porumbei?


Tanarul Bart Geenrinckx (al doilea din stanga) a devenit profesionist cu norma intreaga dupa ce tatal sau Luc a decedat.

VOLKENS

Celalalt raport a fost pe steaua maratonista a Olandei, Niko Volkens.
El locuieste intr-o provincie care dupa parerea mea este cea mai buna pentru a zbura aceasta categorie.
Nu numai din Olanda ci din toata Europa, nu vei gasi pasari mai bune de maraton in alta parte. In revista poti citi despre perechea de aur a lui Volkens. De obicei spun ca exista greu astfel de perechi cum sunt numite in general de Estici. “Cu greu” pentru ca exista exceptii, iar una din aceste exceptii este Volkens. Perechea careia ii zicea asa a fost “The Bonte Koppel.” Cuvantul “bont” in olandeza se refera la putin alb in pene.

AFINITATE

Cercetatorii cred ca ceea ce este nascut din “dragoste” este mai valoros si mai vital. Aceasta se aplica atat la oameni cat si la animale si se numeste Afinitate.
Faimoasa pereche “Bonte Koppel” a lui Volkens a fost rezultatul unei imperecheri libere, puii lor au fost “pui din dragoste”…si ce fel de pui.

INCREDIBIL

Este o amintire prin care am trecut cu raposatul meu prieten David Lin Yun Ta.
Mi-a publicat articolul meu in Taiwan si in China. Ma plangeam ca nu era usor pentru mine pentru ca nu stiam ce vor sa citeasca columbofilii din tarile acelea.

David: “Columbofilii de aici ar vrea sa auda cum se pot reproduce porumbei buni”
-“Cum sa reproduci porumbei buni? ” Nu e matematica..i-am spus si am adaugat ca eu cred in imperecheri libere.
Cand a auzit asta se uita la mine ca si cum ar fi vazut apa arzand.
Sa las porumbeii sa isi gaseasca singuri partenerii? nu avea cum sa fiu serios dar eu chiar vorbeam serios si ma refeream la super porumbei cunoscuti in toata lumea, care erau nascuti din porumbei imperecheati la liber.
M-am gandit la toti acei Estici care rugau columbofilii din Europa sa imperecheze un anumit mascul cu o anumita femela oare au cumparat pui din acele perechi.


Omul in camasa cu dungi este raposatul Mr Lin Yun Ta.

BONTE KOPPEL

Cat de buni au fost descendentii din perechea lui Volkens s-a vazut la impresionantul concurs de la Barcelona(1265 km) unde 12 porumbei angajati au reusit sa claseze toti pe plan international.
Amandoi, masculul cat si femela din perechea “Bonte Koppel” erau nascuti in 1990, Volkens ii avea de la Sam de Jong.
Nu ati auzit niciodata de acest Sam de Jong? Sunt foarte multi super zburatori despre care nu s-a auzit peste granita.
Dupa mine Sam de Jong acum cativa zeci de ani a fost cel mai bun.
Ideea e ca in acele perioade (inainte de era internetului) mass-media ne forma opiniile.
Sam de Jong nu vindea si nu scotea la licitatie si astfel de persoane nu erau si nu sunt interesante pentru media.

GASTON V D WOUWER

Am luat o cina cu Gaston v d Wouwer si sotia acestuia, Maria. L-am intalnit prima data pe Gaston la un seminar unde eram amandoi “lectori” in micul oras din Beerse. Inca imi amintesc ce mi-a spus atunci si acolo: “Oamenii ma cunosc acum, dar credeti-ma, in trecut aveam pasari mai bune decat acum, dar atunci zburam numai la distante scurte cu pasari mai putine. Indiferent de rezultatele pe care le aveam nu reuseam sa fiu apreciat pentru meritele mele.

Ce dreptate avea.


G v d Wouwer

MAI TARZIU

Mai tarziu..inapoi in 2008 am cumparat cateva pasari de la Gaston care m-au costat 100 euro bucata, toti in afara de pui din “Kaasboer”. Pentru un pui din reproducatorul de top trebuia sa platesc 1000euro, ceea ce am si facut.
Dar pacat, niciunul din puii lui nu a fost bun de nimic, prin urmare m-am decis sa il vand.
Fiind o lume mica, cand “samsarii” au auzit ca vreau sa vand un pui din “Kaasboer” m-au contactat spunand ca vor sa il cumpere. Le-am spus ca s a dovedit ca nu era bun de nimic dar ei au ras si au spus ca pentru ei asta nu e o problema.
Aveau clienti pentru care singurul lucru care conta pentru ei era doar pedigree-ul. Un samsar mi-a oferit 2000euro dar nu ma simteam bine sa vand o pasare care nu a dovedit nimic pe o astfel de suma, asa ca l-am sunat pe Gaston.

“Vinde-o” a spus “s-ar putea sa fie un bun reproducator in alta parte”
L-am ascultat si l-am vandut iar apoi s-a dovedit a fi o mare gresala…in afaceri. Samsarul l-a vandut cu 5000 euro !!!

INTERESANT

In timpul cinei, Gaston mi-a spus cateva lucruri care poate va intereseaza.

-El niciodata nu a platit bani pe porumbei.
-El a zburat si zboara doar femele pentru ca a vazut ca ele zboara mult mai bine decat masculii.

Nu este singurul care face asta. Campioni ca Jef van Winckel, Daniels si de Bisschop au inceput sa isi zboare doar femelele.
Ce ziceti de Luc van Mechelen? In 2015 a avut 6 Porumbei AS in KBDB, toate femele.
-Gaston nu e un sclav al hobiului. Are grija de femele doar o data pe zi si asta se intampla seara tarziu.
-Nu zboara porumbeii “pe cuib” (la natural) nici separat, pe sexe cum fac majoritatea, sistemul lui e undeva la mijloc.

Zburand ” pe usa” cum numim noi, este un sistetm bun dar nu suficient de bun, spune el. Femelele tinere au nevoie de un partener fix. Perechiile trebuie imperecheate bine dar nu lasate pe oua.

Hrana pentru gandit !!!


Jan de Bisschop si tatal Gustaaf au avut inspiratie. Ei zboara doar femelele.

 

 

Author: Ad Schaerlaeckens
Articolul “Affinity and more” tradus si adaptat de pe http://www.schaerlaeckens.com de Tibi Popescu