De ce, de ce , de ce -de Ad Schaerlaeckens

Este numele unui vechi cantec romantic pentru oameni pe la 70 de ani sau chiar mai in varsta. Mai demult cand elevii mei nu vroiau sa plece de la joaca le puneam melodia asta foarte tare si in cateva secunde plecau toti. Nimic altceva mai mult ca muzica nu distrage atentia tinerilor. De ce, de ce, de ce… cuvintele astea le aud foate des.

DE CE?

De ce scrii rar despre hrana si hranire? ma intreaba uneori columbofilii. Raspunsul este simplu: Nu mi se pare atat de important. Intreaba 10 campioni cum isi hranesc porumbeii si ce le dau si o sa ai 10 pareri diferite. O alta dovada ca multi complica mai mult acest sport. Jos face mereu lucrurile simple: fara medicina, fara veterinari, mereu aceeasi mancare pentru toti porumbeii. Deci la fel primesc si matca, zburatorii, puii sau pasarile care naparlesc, aceelasi amestec ieftin pe tot parcursul anului si nu este singurul care face asta. Bineinteles asta nu inseamna ca e totul bine, pasarile tinere nu trebuie sa primeasca mancare prea “grea”..mazarea ar trebui ocolita din ratia zilnica.

SARBATORILE

Imi aduc aminte un concediu de acum multi ani. Am fost plecat o saptamana in timpul sezonului de concurs si am lasat sa se ocupe de pasari un columbofil care renuntase la porumbei. I-am zis ca: o sa ma intorc in ziua imbarcarii, da-le mancare sa le ajunga iar cand vezi ca s-au saturat ia mancarea care a ramas din compartiment. Am pus in amestec 15% orz, asa puteam sa previn greselile. Porumbeii care au mancat destul o sa ignore orzul pentru ca nu exista porumbei in lume carora sa le placa orzul. Concursul dupa saptamana aceea am castigat loc 1, 2, 3 si 6 din 1100 porumbei. Dupa rezultatul asta oamenii au inceput sa barfeasca mai mult decat o faceu de obicei.

DE CE?

De ce scrii rar despre crescatorii? ma intreaba cateodata lumea. Le raspund scurt: Crescatoriile trebuie intr-adevar sa fie bune dar bune in mai multe feluri. In tinerete eram familiar cu van Loon, Janssen Bros, Hofkens. Toti aveau crescatoriile deschise, fara tavan, puteai vedea cerul prin tigla. De asemenea si Leo Heremans avea crescatoriile deschise in timp ce Verkerk si chiar Dirk van Dijck le au inchise. In crescatoria lui Dirk nu putea sa intre nici macar o musca. Acum 3 ani, Luc van Mechelen a facut senzatie. L-am intrebat daca poate sa imi explice de udne conditia buna a pasarilor lui? Raspunsul a fost: am indepartat tavanul si am facut mai mult spatiu in crescatorie. Olandezul John Rockx a fost la fel fantastic in 2016. Mi-a raspunsul ca dupa ce a inchis crescatorie, conditia pasarilor lui s-a imbunatatit drastic. Nu a lasat nici o ventilatie.


Licitatia pasarilor lui Klak dupa ce acesta a murit. Klak le dadea 365 de zile pe an aceeasi mancare porumbeilor.

Bineinteles poti sa faci greseli cand hranesti porumbeii si exista crescatorii care nu sunt bune, de aceea Mantra mea este: O crescatorie este buna atunci cand porumbeii dine a au rezultate bune. La fel contrariul nu trebuie sa fie adevarat. Toate vacile sunt animale dar toate animalele nu sunt vaci.

DE CE?

De ce nu scrii mai des despre medicatie? ma intreaba uneori oamenii. Sa stii multe despre medicamente asta nu te face un campion, din contra de obicei e opusul. Columbofilii care stiu totul despre medicamente de obicei sunt “un nimeni” in concursuri. Sunt aceia care de obicei alearga de la un veterinar la altul pentru ca se concentreaza pe lucruri care nu ar trebui sa conteze.

Atunci pe ce ar trebui sa se concentreze? Din nou, raspunsul este simplu: Pasari bune !!! Pasari care nu au nevoie de medicamente sa fie sanatoase. Ce uita iara multi este ca medicina nu s-a dezvoltat sa faca porumbeii mai rapizi ci sa ii vindece cand sunt bolnavi. Era odata un incepator care ma intreba daca stiu vreo carte buna in care sa scrie despre ce medicamente sa le dea porumbeilor. Altul ma intreba: Cine sunt cei mai buni zburatori? aceeia care au cei mai buni porumbei sau aceia care cunosc cei mai buni veterinari? Imi e mila de astfel de oameni.

DE CE?

De ce nu scrii niciodata despre ochiul porumbelului? intreaba multi. Din nou raspunsul este simplu: Ca si mult alti columbofili nu stiu prea multe despre porumbei, sa nu mai vorbim despre ochii lor. Am tinut in mana multi super porumbei la viata mea si nu imi amintesc doi din ei sa aibe acelasi ochi. De asemenea am tinut o multime de porumbei fara valoare, porumbei care chiar nu valorau nimic si in astia includ si gutanii care aveau niste ochi fantastici, ochi care aratau cum trebuie sa arate conform teoriilor. Colorati, stralucitori si cu linii.

Unii columbofili spun: ochii inchisi la culoare sunt buni pentru matca, ochii deschisi la culoare pentru vreme insorita si vant din fata. Pe bune???

SEMNUL DIN OCHI

In Olanda si Belgia oamenii nu discuta niciodata despre “semnul din ochi”, nici macar un cuvant in olandeza pentru asta. Am vazut in licitatii straine acte ale porumbeilor legate de “semnul din ochi”. Daca ar fi atata de simplu ma intreb de ce cunoscatorii astia de ce au atatia porumbei la matca si de ce scot atat de multi porumbei? Va vine sa credeti ca sunt carti scrise doar despre semnul din ochi? Recent am vazut un videoclip cu interviul lui Jan Grondelaers care este un geniu in columbofilie. L-a bufnit rasul cand reporterul a adus discutia despre semnul din ochi. Acelasi subiect era ridicol si pentru Klak si fratii Janssen.


Dupa ce se uita??

MAI MULT?

Esti dezamagit de acest articol? te-ai fi asteptat la “mai mult in el”? Asta a zis si raposatul meu bunic cand i-am gasit portmoneul pe care il pierduse. Credeti-ma sportul columbofil e mult mai putin complicat decat cred majoritatea columbofililor. Se intreaba de hranire, crescatorii, medicamente, suplimente etc.. O pierdere de timp si energie. Nu iti trebuie decat pasari bune intr-o crescatorie a unui bun crescator, restul il puteti uita.

Daca ai sa zicem 16 zburatori din care 3 au rezultate bune pe cand ceilalti nu reusesc sa ia un loc decent, nu trebuie sa schimbi ceva la crescatorie sau sa le dai alta hrana, la fel nu trebuie sa vizitezi vreun veterinar. Tot ce trebuie sa faci este sa scapi de cei 13 porumbei indiferent de ce scrie in pedigree.


Ai nevoie doar de pasari bune.

 

Author: Ad Schaerlaeckens
Articolul “Why, why, why (april 13th)” tradus si adaptat de pe http://www.schaerlaeckens.com de Tibi Popescu