Atat de ciudat -de Ad Schaerlaeckens

 

Misterul “pericolului galben”

Nu o sa pot uita vreodata problemele pe care le-am intampinat cu puii acum multa vreme. Numele problemei este Tricomonoza, si credeti-ma chiar nu a fost o problema minora.
Daca nu le faceam tratament nu mai puteam sa mai am pui la ei.
Am avut chiar pui in cuib care erau infectati cu toate ca parintii lor fusasera tratati cu 2 saptamani inainte sa faca oua.
De fiecare data cand ma duceam in cotet imi era frica sa nu simt mirosul acela acru si caracteristic puilor bolnavi de trico.
Imi era frica de gaineatul acela umed si le deschideam mereu cu frica ciocul puilor sa nu gasesc substanta aceea gabuie.

REZISTENTA

Pentru multi problema devenise atat de serioasa incat nu mai putea fi rezolvata cu o doza normala de medicament, a trebuit s-o dubleze.
Pasarile si-au dezvoltat o rezistenta atat de mare peste ani incat boala devenea din ce in ce mai puternica si singurii vinovati nu erau decat chiar columbofilii care dadeau foarte des o doza mica de medicament, in special tratamentele acelea de o zi doua.

Ceva ciudat insa s-a intamplat la inceputul secolului acesta, problema aceasta nu a devenit mai mare, din contra lucrurile au inceput sa se imbunatateasca. Usor usor am scapat de aceasta problema incat multi dintre columbofili nici macar nu mai trateaza, ceea ce era de neconceput acum cateva decenii.

Porumbeii sanatosi sunt mult mai buni.

CUM ASA

Am vorbit despre acest fenomen cu oameni de stiinta dar nimeni nu a avut o explicatie.
O vreme am crezut ca norocul acesta se datoreaza cateilor de usturoi pusi in adapatori.
Previne usturoiul intr-adevar aceasta boala?
Cercetatorii se indoiesc de asta.
Dar otetul de mere?
In urma cu aproape un deceniu columbofilii si chiar veterinarii credeau ca acidificarea apei era o modalitate buna de a preveni aparitia focarelor de Adeno sau Salmonella.
Si-au dat seama ca se inselau dar de asemenea si-au dat seama ca nu au mai avut probleme cu tricomonoza. Sa fi avut legatura cu aciditatea apei? Tot cercetatorii se contrazic intre ei..

CIUDAT

Este la fel de ciudat ca s-au schimbat simptomele.
In trecut, galben in gat insemna tricomonoza. Astazi cele mai mici semne in gat sau daca e ceva ce seamana cu firicele mici galbene inseamna pericol, deci tratam.
Este totusi destul de ciudat sa vedem ca tricomonoza este totusi foarte des intalnita la porumbeii de frumusete, aici inca mai vedem substanta galbena care o aveau in trecut porumbeii voiajori.

REZULTATUL

Ce fac marii campioni acum? Nu isi trateaza matca deloc.
Matca mea a fost tratata pentru aceasta boala ultima data acum 6 ani.
Zburatorii? Sunt columbofili care nu trateaza nici zburatorii dar eu nu fac parte din ei, nu vreau sa risc.
Tratez pentro o perioada de 5 zile inainte de inceperea sezonului, doar atat pentru tot sezonul.
Dupa o etapa, lumea nu mai dau nimic preventiv cum o faceau inainte dar toti porumbeii primesc asa zisa ” picatura galbena” in cioc. Aceste picaturi care au devenit foarte populare nu contin antibiotice dar sunt un foarte bun dezinfectant. Porumbeii care nu au tricomonoza nu o sa se imbolnaveasca niciodata daca primesc cate o “picatura galbena” pe saptamana.

Koehoorn sunt primii care au introdus aceste picaturi. Dupa succesul acestora acum multi veterinari vand aceste picaturi. Nu stiu ce contin, dar atata timp cat functioneaza, cui ii pasa?

BINE SI RAU

Cand citesti sau auzi ceva despre starea de sanatate a porumbeilor vestile sunt de obicei proaste, dar daca auzi ceva ce are legatura cu tricomonoza vestile sunt bune.
Vestile proaste sunt ca paratifoidul (salmonella) este mult mai raspandita decat cred columbofilii. Mai ales unde porumbeii sunt stransi din mai multe crescatorii in acelasi loc. Sunt convins ca majoritatea columbofililor ar juca mult mai bine daca ar fi constienti de asta.
H de Weerd sustine ca 80% din porumbei sunt mai mult sau mai putin infectati. Poate este putin exagerat, dar si daca ar fi doar 20% tot ar trebui sa fim in alerta.
Ce ziceti de vaccinare? E recomandabila sau nu?
Din nou, veterinarii si cercetatorii nu sunt de acord.

 

 

Author: Ad Schaerlaeckens
Articolul “So strange” tradus si adaptat de pe http://www.schaerlaeckens.com de Tibi Popescu