Hrana pentru porumbei: orz, porumb, mei, grâu -de Baeten Edward

Va voi oferi o descriere concisa a pricipalei hrane a porumbeilor si proprietatile ei. In primul rand avem cerealele care sunt foarte bogate in carbohidrati si contin d ela putin la foarte putine fibre.
Cerealele sunt in general consumate cu usurinta, sunt sarace in proteine si sunt de o calitate mai slaba. Cerealele nu sunt bogate in vitamine, nu contin aproape deloc vitamina A, nu contin deloc vitamina D dar contin foarte multa vitamina B1 si E. De asemenea contin foarte putina vitamina B2. Nu sunt bogate in fosfor si au foarte putin Calciu. Cerealele care dau cea mai mare energie si care sunt cele mai importante din hrana sunt porumbul si graul.

Orzul

Spre deosebire de alti colegi eu nu consider ca orzul este bun pentru porumbei, nici pentru matca nici pentru zburatori dar totusi poate fi util in curatarea intestinelor imediat dupa revenirea de la concurs si ca o hrana usor digerabila pe timpul iernii. De ce aceasta diferenta de opinie?
Orzul contine o multime de fibre brute; porumbeii nu prea vor sa il manance, cel putin nu la fel de mult cum mananca alte cereale. Fibra bruta nu este digestibila pentru porumbei si lucrul acesta se vede in excremente atunci cand li se administreaza cantitate mai mare de orz. In afara de fibre brute orzul de aemenea nu este bogat in nutrienti. Proteina sa este slaba din punct de vedere biologic si nu contine aproape deloc grasimi sua vitamina A. Orzul are doar 75% din valoarea calorica pe care o are porumbul. De asemenea s-a dovedit ca daca se da orz mai mult de 15% din amestecul de hrana scade ritmul de crestere al puilor. Porumbeilor care li se da mai mult orz pe perioada iernii si li se administreaza mai mult de 15% orz din ratie nu o sa creasca puii bine. Femelelor vaduve carora la fel li se da mai mult orz vor avea probleme de respiratie si o sa aibe probleme cu ouatul daca nu li se da un amestec bun la timp.

Orzul reduce prezenta tricomonozei din simplu motiv ca nu este atat de bun pentru a hrani bacteria. Medicina moderna a aratat ca excesul de orz pentru aceasta boala este inutil. Este recomandabil de asemenea pentru sprinterii nostri sa nu se dea mai mult de 10% orz in primele zile ale saptamanii. Porumbul si graul sunt o hrana mai buna pentru porumbei.

Porumbul

Porumbul este fara indoiala unul din cele mai bune alimente pentru porumbei fiind scazut in fibre brute, usor digerabil si nul dintre cele mai bogate cereale in grasimi. Porumbeii iubesc porumbul cu toate formele, dimensiunile si culorile lui. Principala calitate este duritatea lui. Porumbul este sarac in proteina si peste toate este inferior in calitate datoria absentei a doi aminoacizi esentiali si anume triptofanulu si lizina care au o prezenta foarte scazuta pentru a avea vreo importanta. Varietatea sortimentelor de porumb nu difera mult ca valoare nutritiva singurul fiind porumbul rosu care contine mai multa vitamina A. Porumbul ar trebui sa reprezinte cam 25% din amestecul de hrana pe care il dam porumbeilor.

Meiul

Este cunoscut ca sorg si contine mai multa proteina decat porumbul dar cu mult mai putina grasime, in rest are aceeasi valoare nutritiva ca si porumbul deci poate sa reprezinte 25% din ametsecul de hrana.

Graul

Porumbeii iubesc sa manance grau. Este la fel de bun ca si porumbul deoarece, desi contine mai putina grasime este mai bogat in proteine, ceea ce nu este atat de bine din punct d evedere biologic. Graul este de asemenea bogat in sulf deci prin urmare este recomandabil in perioada de naparlire. El nu trebuie dat porumbeilor imediat dupa ce a fost recoltat deoarece trebuie lasat sa se usuce. Bunicul meu obisnuia sa ininda un strat de 20 cm de grau in pod si din cand in cand il intorcea cu o lopata sa se usuce inainte de al da porumbeilor. Graul la fel poate alcatui la fel 25% din amestecul de hrana pe care porumbeii il primesc, dar nu mai mult pentru ca el poate provoca cresterea lor in greutate.
Aceasta ultima remarca este pentru cei care concureaza la viteza si trebuie sa evite sa isi ingrase porumbeii. Pe de alta parte graul este mai bun pentru maratonisti, dupa o etapa dificila graul ajuta la recapatarea greutatii intr-un timp scurt.

 

Author: Baeten Edward
Articolul “Pigeon food: barley, corn, millet, wheat ” tradus si adaptat de pe www.pipa.be de Tibi Popescu