Intrebari fara raspuns (5 Noiembrie 2018)

Intrebari fara raspuns (5 Noiembrie 2018)

In ultmul secol, doctorul Stam a fost unul dintre cei mai buni si cunoscuti doctori veterinari de porumbei din Olanda. Ne-am cunoscut foarte bine, el fiind nu doar un veterinar bun ci si unul din putinii veterinari care aveau si rezultate cu porumbeii.
A fost printre primii care au recunoscut importanta sinergiilor in special in complexul de ornitoza. Prin sinergie se intelege ca mai multe mijloace (antibiotice) la un loc au un efect mai mare decat unul singur. Unu cu unu fac trei.
Pudra lui S si A era foarte populara pe vremea aceea, era un amestec de Suanovil si Aureomicina.
Veterinarul din Antwerp, Karel Vannoppen care a fost ucis de catre mafia hormonilor era impotriva acestor tratamente de o zipe saptamana. Dar sunt medici veterinari care gandesc diferit de cand lumea..

Mai Tarziu

Can il sunam pe doctor de obicei incepeam cu cuvintele “Am o intrebare domnule Stam”, intotdeauna spuneam domnule pentru ca era dintr-o generatie mai mare ca mine si in primul rand ca sunt de moda veche, iar el fara exceptie ma intrerupea cu “Am crezut ca A.S. este un om care are toate raspunsurile. Era in anii in care rezultatele mele erau fara precedent dar nu eram omul care avea toate raspunsurile, din contra, cu cat imbatraneam cu atat aveam mai multe intrebari despre acest sport. Incepusem sa nu mai cred oamenii care aveau un raspuns pentru toate intrebarile.

Recunoastere?

Imi amintesc doua rezultate deosebite de la Barcelona. Doi columbofili au imbarcat doar 2 pasari la concurs care s-au intros impreuna de la aceea etapa. Sa fie o coincidenta in cat de la o distanta atat de mare (intre 950 -1200 km) si din atat de multe pasari (aproape 30.000) eliberate impreuna sa vina in acelasi timp? Au fost in acelasi cos in camion? S-au recunoscut dupa ce au fost eliberati sau s-au intalnit pe traseu? .. Ceva ce iti da de gandit.

Ireal

Imi mai amintesc de o etapa cu puii cu mult timp in urma de la Bourges. Poate americanul Mike Ganus isi aduce aminte. Am bagat in ceas un porumbel foarte devreme despre care toti credeau ca va fi campion national pana cand am auzit ca un anume Harrie Kennis nu m-a batut doar cu o pasare, ci cu trei. Nu imi venea sa cred ca e adevarat. Mai tarziu am aflat ca defapt ma batuse cu 13 porumbei iar atunci mi-am dat seama ca aici era deja vorba despre porumbei, era imposibil asa ceva intr-un concurs national.
Asta am crezut defapt dar ma inselasem, Kennes intr-adevar castigase 13 concursuri in primele 114 Seminationale din aproape 12000 porumbei, nu se mai intamplase vreodata.

Pana si Harrie crede ca i s-a deschis cosul la lansare dupa ce au fost lansati ceilalti porumbei, in felul asta pasarile lui au zburat toti grupati si in viteza direct spre casa, altfel nu se explica. O fii asa, nu o sa stim niciodata.


Harrie Kennis

Din nou Ireal

In fiecare toamna in asa zisa “runda a Belgiei” foarte populara in regiunea Antwerp, la sfarsit de saptamana pasarile sunt eliberate de fiecare data din alta directie in concursuri de 35-70 km si este de neimaginat ce de bani se strang din pariuri.Ce ma uimeste cel mai tare cand vad rezultatele. Multi crescatori inregistreaza porumbeii in ceas in acelasi timp apoi exista un decalaj si iar unele pasari sosesc impreuna. Daca pasarile se recunosc in cos sau imediat dupa eliberare ori pe drum din nou nu avem de unde sti. Poate columbofilii americani stiu mai multe pentru ca e ceva normal ca la concursuri porumbeii sa soseasca impreuna.

Reovirus

In sud-vestul Olandei si de asemenea in Anvers au murit multi pui in primavara anului trecut. Mult mai multi decat se cunoaste pentru ca nu vorbesc toti despre asta. Au murit dintr-o data fara sa dea semne de vreo boala. Era clar ca nu a fost boala clasica a puilor Adeno/coli pe care majoritatea o cunosc prea bine. Veterinarii au prescris medicamente impotriva coli dar nu a functionat.

Potrivit unui om de stiinta german de vina a fost Reovirus. Alt german spunea despre virusul Rota. Se pare ca este vorba de acelasi virus dar nu stiam. Este deja o mare problema in Australia cu acest virus si stiti care e partea proasta, ca odata ce a fost infectata crescatoria sa revina mereu virusul.

KBDB

Daca vrei sa te apuci de acest sport ai nevoie de ” coordonatele cotetului”. In trecut erau gratis si in Olanda inca sunt gratis. Intr-adevar este vorba doar de cateva minute sa iti ia coordonatele crescatoriei dar in Belgia un incepator plateste 325 euro, asa se promoveaza acest sport?

Apoi mai sunt acei Mexicani care isi trimit puii sa vada daca sunt destul de buni sa concureze in Europa, dar ghici? KBDB ii taxeaza pe mexicani cu 500euro pe an doar din cauza numelui Mexico Loft. Dupa parerea KBDB asta e un nume comercial. E clar ca acum au nevoie de bani atata timp cat a scazut numarul columbofililor de la 200.000 la 20.000. Nu ar fi normal sa ajute si sa promoveze sportul columbofil?

Din nou despre KBDB

Cu atat mai mult oamenii se intreaba de ce impotriva vointei lor KBDB nu reduce numarul de etape lungi?. Nimeni nu vrea sa astepte 3 etape de fond sau maraton in aceeasi zi. Asta e o risipa de bani si pierdere de timp. Aceeasi poveste se intampla si cu 2 etape de viteza in aceeasi zi ambele cu un numar ridicol de mic de porumbei imbarcati in amandoua concursurile..
Doua etape de viteza in acceasi zi erau bune pe vremea cand eram 200.000 de clumbofili dar zilele alea nu o sa mai vina..Mai devreme sau mai tarziu nu au alta varianta decat sa reduca numarul de concursuri la unul singur in aceeasi zi dade ce nu incep de acum?

Numarul maxim de porumbei imbarcati
Astazi nu exista o lege care interzice sa imbarci 400 de pasari la o etapa sau mai multi in aceeasi concurs. Intr-adevar multi imbarca foarte multe pasari. Mai putem sa vorbim de “sport” cand 25 de crescatori imbarca 300 de pasar iar al 26-lea crescator imbarca singur 350 de porumbei?
Va puteti intreba singuri care mai e placerea sa concurezi cu suite de pasari? Cata munca trebuie sa fie sa ii imbarci singur. “Placerea” de a imbarca atat de multi vine odata cu castigul.
Aceasta gloata de zburatori stiu foarte bine ca acei cumparatori chinezi vor porumbei care sosesc in fata dar nu s-a intrebat niciunul cati porumbei a imbarcat respectivul crescator. Se poate intampla ca unul care a clasat 60 de porumbei din 120 sa fie laudat dupa etapa respectiva iar unul care a clasat 8 pasari din 8 imbarcate sa ramana neobservat.
In Olanda acum se merge la limita cati se imbarca. De ce nu fac si belgienii la fel? E prea mare banda de columbofili adunata in jurul KBDB? Hmm..Cine stie?
Author: Ad Schaerlaeckens
Articolul “Questions without answers (5 Nov)” tradus si adaptat de pe http://www.schaerlaeckens.com de Tibi Popescu