Meditatie (30 Ianuarie) -de Ad Schaerlaeckens


Campionul olandez a avut din nou un an foarte bun. Foarte multi zburatori buni si multi reproducatori la fel de buni. L-am intrebat daca nu o sa aibe prea multi pui iar el mi-a raspuns ca asta intr-adevar o sa fie o problema.

Un tanar crescator din Belgia a avut un an foarte prost in concursurile cu porumbei. Isi ingrijeste foarte bine pasarile dar nu are rezultate deloc.
M-am dus la el si am vazut ca avea crescatoria in regula, pasarile in forma buna, sigura problema a ramas pasarile. L-am sfatuit sa scape de toti tinerii. Nu aveau nici un motiv sa intarzie la concursuri. A facut cum l-am sfatuit iar acum are un cotet frumos fara porumbei dar asta nu o sa dureze mult. Le-am facut cunostinta la amandoi si in curand o serie de pui olandezi o sa fie transferati in Belgia.

WIN WIN

Aceasta este un exemplu de situatie de victorie ( win win situation ). Amandoi nu au nimic de pierdut, din contra, au doar de castigat. Astazi din ce in ce mai multi campioni isi duc puii in alte crescatorii in care vor fi concurati. O oportunitate buna pentru campion sa isi verifice calitatea puilor din noile perechi. In acelasi timp crescatoria lui nu va mai fi atat de aglomerata. Mai mult, se va bucura de doua concursuri in doua locatii diferite in fiecare weekend iar crescatorul care a scapat de pasarile slabe are o noua speranta.

STRAINII

Astazi din ce in ce mai multi columbofili cu nume exotice au inceput sa concureze porumbeii in Belgia sau zboara in tandem. Iar ei nu sunt doar Chinezi, de exemplu olandezul Jan Hooymans o sa concureze de asemenea in Belgia anul viitor.Curand si cativa mexicani isi trimit pasarile sa concureze in concursurile de aici. O provocare placuta pentru ei.

Acelasi lucru l-a facut si un american mai demult, 100 pui scosi in america i-a trimis sa i zboare in Belgia dar a fost un esec.
mi s-au parut prea multi porumbei sa trimiti 100 dar am incredere ca mexicanii o sa se descurce mai bine. Acolo in Guadalajara ei concureaza din 50.000 porumbei iar pasarile care zboara in asa concurenta nu au cum sa fie de slaba calitate.
In plus stiu un roman, un ucrainean si doi chinezi care intentioneaza sa isi cumpere teren pentru a-si construi crescatorie in Belgia.

DE ACEEA

Tot ce au acesti oameni in comun este ca ei cauta mereu noi provocari. Ei cred in Belgia ca este Mecca sportului columbofil. Aici se presupune ca sunt cei mai buni porumbei. Un columbofil din Europa de Est, Aerica de sud sau de oriunde poate sa aibe rezultate ca in basme si tot nu se va urca nici un belgian in avion sa se duca sa cumpere porumbei de acolo. In lumea asta Belgienii si Olandezii sunt vanzatorii. Sa aibe ei pasari mai bune? Rezultatele pe Columbodroamele din intreaga lume ne arata altceva dar noi in continuare avem nume si pedigree..

ANTWERP

Acesti straini care vor sa concureze porumbeii aici nu vor Belgia, ei au o zona anume in minte si anume Antwerp. Va vine sa credeti ca anumiti straini vor doar pasari din Belgia care sa aibe la inceputul seriei inelului cifra 6? ( 6 este pentru regiunea Antwerp)? Ei gasesc regiune Antwerp ca cea mai mare provocare pentru ca ei cred ca acolo este cea mai puternica competitie si visul oricui este sa invinga cei mai puternici adversari. Chiar pasrile din Antwerp sunt asa de bune? Columbofilii din alte regiuni nu sunt toti de aceeasi parere dar columbofilii sunt oameni aparte. Nu am auzit nici un columbofil sa spuna vreodata ca are rezultate atat de bune ca joaca intr-o competitie slaba, din contra, toti spun ca joaca in cea mai puternica zona. Cand un columbofil are rezultate bune intr-o anumita zona de multe ori auziti ca ” ar trebui sa vina sa joace aici sa vedem daca mai are aceleasi rezultate”.

EXPLICATIE

Probabil faima porumbeilor din Antwerp se datoreaza “scriitorilor” columbofili din trecut. Toti veneau din Antwerp si scriau majoritatea despre crescatori si porumbei din acea zona iar oamenii tind sa creada ca ceea ce e scris e si adevarat.
Cand germanii si olandezii au cumparat porumbei dupa cel de-al doila razboi mondial majoritatea au fost din Antwerp din motive pur geografice iar daca vreuna din aceste pasari a fost buna apoi din noi Antwerp a fost in lumina reflectoarelor. Luati-l de exemplu pe Leo Heremans. El nu ar fi devenit atat de cunoscut fara olandezii care i-au cumparat pasarile.

BANI

Columbofilia este in declin dar destul de ciudat este faptul ca din ce in ce mai multi bani se invart in acest sport. Cand in anii 90 au fost platiti 60.000 guldeni (25.000euro) pe castigatorul National de la Saint Vincent lumea spunea ca e o nebunie, asta este limita. Ce mult s-au inselat, astazi doar comisionul intermediarului ajunge la 25000 euro.

VIITOR

Colegii columbofili ma intreaba cateodata cum vad viitorul acestui sport in opinia mea.

– Numarul columbofililor in continuare se va reduce
– Dar vor fi din ce in ce mai multe ” mega lofts” cu alte cuvinte Profesionisti.
– Mult mai multi bani in acest joc
– Sportul columbofil nu va mai fi cum a fost pana acum atatia ani un sport pentru omul de rand. Cum sa intarziati acest declin? Aici mass-media are o responsabilitate, ar trebui sa se focuseze mai mult pe columbofilul cu mai putini porumbei care zboara bine.
Cum stau treburile in ziua de azi? Tipul care claseaza 40 de porumbei din 100 primeste toata atentia iar tipul care castiga 8 premii cu 8 porumbei sau claseaza 8 din 8 este ignorat total iar institutii precum Pipa nu ajuta deloc.

PI
PA

Recent in media a fost o reactie puternica despre un crescator olandez care a avut 5 pasari in top 100 la finala unui Columbodrom (One Loft Race). Doar ca ei au uitat sa mentioneze un lucru, acel crescator a participat la columbodrom cu nu mai putin de 100 de pasari. Un alt coleg care a ajuns in finala cu 2 pasari din 3 inscrise in primii 100 a fost din nou total ignorat. Ideea e ca Pipa e un site de licitatii. Nimic gresit in asta dar multi straini cred ca Pipa este un fel de site de stiri. Intr-adevar cateodata mai aduc stiri, impuse… (puteti sa completati singuri)


Author: Ad Schaerlaeckens
Articolul “Musings (30 Jan)” tradus si adaptat de pe http://www.schaerlaeckens.com de Tibi Popescu