Cateva Intrebari si Raspunsuri (30-10 -2019) -de Ad Schaerlaeckens

Desigur nu sunt un om care stie totul despre porumbei dar din cand in cand primesc intrebari la care indraznesc sa raspund.
Primesc astfel de intrebari de la columbofili din Olanda, Belgia, Germania, America si chiar din statele din golf. Un rezumat:

1.

Sunt porumbeii cu oasele de la cloaca inchise mai buni decat cei cu cele mai moi si deschise? Sunt cei din urma mai slabi si nu este recomandat sa reproducem din ei?

Cred ca este adevarat intr-adevar. Se mai intampla ca un porumbel descheiat sa fie un bun zburator dar astea sunt exceptii. Personal daca ma intrebati eu nu bag astfel de pasari in compartimentul de reproducatori.

2.

Unde sunt cei mai buni porumbei, in Belgia sau Olanda?

Astfel de intrebari sunt prea generale. Ar trebui sa stiti ca in fiecare din tarile astea columbofilii joaca categorii diferite. Nimeni nu crede in porumbei care zboata de la 100 la 1000km. Unele pasari sunt pentru viteza, altele pentru 500-700km, altele din nou pentru etape de peste 900km, asa numita categorie mare distanta mare sau maratoane (great long distance).

Pentru distante mari cei mai buni porumbei se gasesc in Olanda fara indoiala. Pentru porumbei de viteza m-as duce in Belgia, in special in regiunea Antwerp (inelele incep cu numarul 6). Sunt columbofili in Orientul indepartat care cumpara numai porumbei cu astfel de cifra in fata, 6. Pentru etapele de 500-600 km de asemenea as opta din nou pentru porumbeii Olandezi. Cat despre demifond nu cred ca este mare difrenta, stiu cat de cat despre ce vorbesc deoarece stau chiar la granita.

3.

Domnule, cum tratati contra Sallmonelei?

Pot sa iti spun cum tratez contra acestei boli dar asta nu inseamna ca este neaparat cea mai buan metoda. Campionii columbofili au pareri diferite si chiar nici veterinarii nu sunt toti de acord, credeti sau nu chiar se contrazic intre ei. Oricum ceea ce fac o fac in felul urmator:

Faceti cate un tratament de cate 10 zile cu Baytril o data la 3 ani. Nu este necesar sa ii vacinati apoi. In asa numitele crescatorii cu probleme unde intr-adevar au fost probleme cu Salomnella as actiona diferit. Prima data faceti acel tratament cu Baytril apoi puteti sa ii si vaccinati, amandoua tratamentele 3 ani conescutiv.

Nota: poate nu as trata contra salmonelei deloc daca nu as importa porumbei regulat. Dar mereu caut pasari bune si aproape in fiecare an incerc sa aduc sange nou. Acesta este motivul pentru care nu imi asum riscuri.

Una din cele mai bune femele ale noastre in 2019

4.

Ce suplimente le dati pasarilor?

Niciunul, atata timp cat eu nu cred in ele. Leo Hermans a fost un columbofil de top si nici el nu credea in ele. La etapele lungi la fel cred ca sunt fara de folos. Un campion ca Verkerk a incercat tot ce se poate dar niciodata nu a observat vreo imbunatatire.
Trebuie sa recunosc totusi ca unii columbofili de etape lungi pledeaza pentru ulei, si administreaza produse care contin ulei, cum ar fi alunele in ultimile 2 zile inainte de imbarcare.

Poate ca uleiul le face bine porumbeilor dar mai mult ca sigur nu daca le administram cu 2 zile inainte de imbarcare, ar trebui sa incepeti sa le dati cel putin cu o saptamana inainte de concurs. Sa le dai porumbeilor mai multa energie in doar o zi sau doua este doar o iluzie.

5.

Un porumbel care a venit dupa o catastrofa dupa mai multe zile slabit si uzat poate sa mai faca performanta vreodata, sau va mai fi bun doar pentru matca?

Greu de spus. Asta difera de la un porumbel la altul. Dar porumbeii care nu iau in greutate repede si nu ajung sa faca muschiul roz frumos pe piept sunt porumbei fara viitor.

6.

Joci la intuneric cu pasarile mature?

Doar cu femelele si cu siguranta nu le face rau. Anul acesta (2019) am inceput cu 12 femele. Am avut 9 porumbei As in Federatie (numita ZAV) iar 8 din ei au fost femele.
Adevarat ca am avut un an bun, multi colegi columbofili spun ca am fost cei mai buni din tara in ceea ce priveste DemiFondul.

Sa ai 8 porumbei AS din 12 porumbei este ceva unic. Una din ele devenind loc 3 NATIONAL Ace KBDB Middle Distance yrl. Am zburat sub numele de ‘Comb Maegh A S’. Cat despre Asi doar numele Maegh a fost publicat de catre KBDB.

De ce nu am tinut si masculii la intuneric? Din anume motive misterioase pare sa nu aibe sens. Femelele sunt tinute la intunerica cum se tin puii, 10 ore pe zi maxim, dar fata de pui pe ele le tin la intuneric tot sezonul.

7.

Ce sistem e cel mai bun in opinia ta?

Practicam dubla vaduvie ceea ce inseamna ca si masculii si femelele sunt trimise la concurs, doar ca acest sistem nu este pretabil pentru etapele cu distante mari. La distantele mari se intampla mai mereu ca unul din parteneri sa ajunga acasa si sa il astepte destul de mult pe celalalt. Cred ca un sistem mai bun ca al meu este cel in care sunt zburate doar femelele iaar masculii sa le astepte acasa. In special la concursurile de 500-700 kmfemelele zburate in acest sistem au rezultate fantastice.
Gaston v d Wouwer practiva aceasta metoda. Cat despre etapele de maraton (concursuri de 2 zile) cel mai bun sistem este la natural, adica pe cuib.

8.

Sunt incepator, ce sfat imi puteti da?

Scoate multi pui, zboara multe pasari si elimina multe pasari iar dupa ce incepi sa ai cat de cat succes, elimina zburatorii mediocrii, vinde zburatorii buni si pasteaza-i doar pe cei mai buni !!!

Pe vremea aia doar masculii se zburau, acum „arma secreta” a multor columbofili este zborul cu femelele.

Author: Ad Schaerlaeckens

Articolul “Some q and a (30-10)” tradus si adaptat de pe http://www.schaerlaeckens.com de Tibi Popescu