Chiar nu este adevarat ! (12 dec 2020) -De Ad Schaerlaeckens
In sportul columbofil multe sunt exagerate, romantizate, fantaziste sau puri si simplu doar minciuni.
PROSTII
Exemplu: unii spun ca este bine sa imperechem porumbeii doar cand este luna plina. Ai avea pui crescuti mai bine atunci. Sunt chiar nume mari din acest sport care cred asta, nu e asa ca e incredibil? Cand vine vorba de reproducatori mai buni, lumea de asemenea vorbeste despre niste pene mici sub aripa numindu-le „smocuri de reproducere”. Sa stiti ca Pipa a inceput.
Se refera la penele acelea mici care se vad cand deschizi o aripa.
‘ÎNVATAT‘
Unii spun ca puii care ajung acasa dupa multe ore intarziere de la antrenament au invatat foarte multe. „Nu ii vei mai pierde niciodata”.
Eu unul nu cred nici asta, pasarile care intarzie nu au invatat NIMIC. Ei doar isi pierd increderea in sine. De aceea acei crescatori care isi antreneaza porumbeii de mai multe ori de la distante scurte nu fac un lucru rau.
Sa ajunga in crescatorie in siguranta de fiecare data fara probleme, creste increderea in puii fara experienta.
OCHII
In ceea ce priveste reproducerea, am auzit inca din copilarie ca porumbeii cu ochiul pe alb se pliaza mai bine pe timp cu vreme buna si vant din fata, pe cand cei cu ochii inchisi la culoare ar zbura mai bine pe vreme mai inchisa. Nici in asta nu cred. Cu toate acestea este uimitor faptul ca multi porumbei de fond sau maraton au ochii inchisi la culoare. Nu stiu daca putem sa tragem o concluzie din asta. Cu toate acestea se pare ca porumbeii cu sternul mai lung sunt mai potriviti la zborurile pe distante mari decat cei cu sternul mai scurt.
NOROC?
Concursurile cu vant din spate sunt respinse de multi spunand ca fiind etape norocoase. Ori de cate ori aud de cate un Super porumbel, de multi ani am obiceiul sa ma uit sa vad cum a clasat la etapele cu vant mare din spate. In cele mai multe cazuri s a dovedit ca a zburat mai bine decat la etapele cu vant din fata, mai ales la etapele mai putin probabile cu vant de 2000mpm sau mai mari in care mai mereu se fac remarcati. Deci vanturile din fata sunt pentru cei buni iar la vant din spate vin toti porumbeii. Si astea mi se par tot fabule. Eu insumi am avut porumbei care reuseau sa se faca remarcati doar la etapele cu vant puternic din fata. Apoi, cu o clima ca a noastra (olandeza) este bine sa ai porumbei care se fac remarcati doar la etape cu vant puternic din spate. Sa ne amintim ca porumbeii pe care toti ii vrem sunt aceeia care castiga de la 100 km, 500 si de la 1000km, porumbeii care pot castiga cu vant din spate si vant din fata si sunt de asemenea si reproducatori formidabili exista doar in mintea noastra si in reclamele de vanzari.
CAMPIONI NATIONALI SI PORUMBEI AS
Este clar ca un porumbel care castiga locul 1 National este un porumbel bun dar nu neaparat cel mai bun din campionat. La urma urmei prea multi factori externi au un rol in a ajunge invingator, unul din acestia foarte important ar fi vantul.
Porumbeii AS sunt putin diferiti deoarece se refera la cateva etape in diferite circumstante. Dar chiar si la porumbeii As national putem sa spunem ca nu sunt neaparat cei mai buni din tara.
Vedeti legat de asta rezultatele de poveste ale porumbeilor din tarile in care sportul columbofil este inca la inceput. O victorie dupa alta intr o competitie din mii de porumbei si cu un coeficient bun au legatura si cu cat de mare este concurenta.
Cumparatorii din Orientul indepartat sunt constienti de asta. La urma urmei ei pot cumpara acesti „porumbei minune”
cu mult mai putini bani decat porumbeii cu rezultate mult mai slabe in Belgia. De asemenea luati in serios porumbeii din Germania si verificati rezultatele din concursurile de tip columbodrom. Nici o tara nu are rezultatele Germaniei.
EXEMPLU
Poate va aduceti aminte de „Armando” de la Verschoot care
locuieste in vestul Belgiei. „Armando” a fost un porumbel foarte bun si frumos, fara exceptie. Dar dupa cum am scris acum ceva vreme, daca ar fi fost intr o crescatorie mult mai spre Est, de exemplu in Limburg, cu greu ati fi auzit de el. Si chiar daca ar fi fost mai multe etape cu vant din vest in acel an, Armando nu ar fi putut sa castige acele premii pe care le a castigat acum.
LINIA JANSSEN SI TRICOMONOZA
Mult mai mult decat in Belgia, porumbeii Janssen au fost mult mai populari in Olanda. De asemenea erau inzestrati cu tot felul de proprietati.
Erau facuti sa intarzie la etapele cu timp innorat si sa exceleze la etapele cu timp frumos si vant din fata.
De asemenea se spune ca erau foarte sensibili la tricomonoza, eu nu am observat nimic legat de asta. Oamenii in general spun ce au auzit de la altii.. Pe vremea aia veneam foarte des la Arendonk si la columbofilii care aveau doar porumbei Janssen, in special la Klak. Chiar am bagat porumbeii manual in ceas in ultimii doi ani pana sa apara ceasurile electronice deoarecele el avea probleme de sanatate. Niciodata nu s a plans de tricomonoza, defapt el nu a tratat niciodata pentru asta porumbeii. Andre Roodhooft era si el un oaspete obisnuit in Arendonk si nu l am auzit niciodata vorbind ca „porumbeii Janssen sunt sensibili la trico”.
SOBOLANII
Ar trebui sa va feriti de sobolani ca de ciuma. Ei mananca din mancare, isi fac nevoile pe ea iar asta dauneaza porumbeilor. Prin urmare se spune ca sunt propagatori ai paratifoidului (bacteria salmonella). Am auzit de la mai multi oameni de stiinta ca acest lucru nu este adevarat, ei raspandesc aceasta febra doar daca intra intru mediu unde deja este localizata bacteria. O iau de la porumbei si o imprastie mai departe.
ORZUL
Orzul la porumbei este discutabil. „Aur” spune cineva, Dirk van Dijck o luna de zila nu da decat orz la porumbei si nu este singurul. Cum se impaca asta cu oamenii care sustin ca porumbeii mananca instinctiv doar ce le place, cu siguranta nu vor manca orz.
Mai exista un mit, Orz mai mult in amestecul de mancare inseamna ca porumbeii nu o sa manance niciodata mai mult decat le trebuie si sa se ingrase. Nici eu nu cred in asa numita „samanta de canepa” ca o sa faca porumbeii mai dornici de imperechere asa cum spun unii. Oamenii de multe ori cauta sa para interesanti.
DE ASEMENEA FALS
Intr-un ziar olandez serios puteai citi ca „NEW KIM” porumbelul de 1,6 milioane s-a mutat in China. Desigur, nu este adevarat.Acei porumbei scumpi raman in Belgia, puii lor sunt trimisi in China.
Unul dintre rezultatele mele incredibile din 2020. 2.071 păsări imbarcate la aceea etapa grea. Am bagat doar 16 porumbei !!! Sub invingator, care era cu 8 minute înaintea a 2.071 porumbei.
Mai jos este ‘721 pe care in 2019 am numit-o „006 Again”