Intrebari de la Columbofili (11 mai) -De Ad Schaerlaeckens

Mai jos sunt intrebari de la colegi columbofili. Am facut tot posibilul sa le raspund corect si poate ca unele dintre le vi se par interesante.
O DATA PE ZI?
Un prieten columbofil nu isi poate hrani porumbeii dimineata pentru ca lucreaza, o sa mai poata sa castige daca o sa ii hraneasca doar o data pe zi?
Raspuns:
Cred ca este indicat sa fie hraniti de ori pe zi dar cu siguranta nu este neaparat. Exista o multime de columbofili care isi hranesc porumbeii doar o data pe zi. G v d Wouwer a avut rezultate bune intreaga viata. Faptul ca a devenit cunoscut si in afara regiunii lui in ultimii ani estre datorita faptului ca a concurat la viteza doar in tinerete. La viteza poti sa iti iei gandul de la publicitate oricat de bine ai zbura.
Gaston isi hraneste porumbeii doar o data pe zi, dimineata. El zboara doar cu femelele dar ar fi diferit daca ar zbura cu masculii?
Nici macar nu intra in crescatorie dimineata. Concluzie: daca nu ai timp sa ii hranesti de 2 ori pe zi nu inseamna ca nu poti avea succes.
CAT DE INTUNERIC?
Daca tinem puii la intuneric trebuie sa fie intuneric bezna? Unii spun ca ” nu ar trebui sa vezi sa citesti ziarul in compartiment” altii spun ca „pasarile ar trebui sa vada incat sa gaseasca adapatoarea”.
Raspuns:
In trecut mi se parea ca nu e destul de intuneric in crescatorie, ce a mai mica fanta prin care intra lumina o acoperam, nu voiam sa risc nimic. In ultimii ani nu m am mai stresat sa fac foarte intuneric si am vazut ca nu e nici o problema. Cred ca ideea e ca pasarile sa nu se mai miste, sa nu le mai auzi zburand sau sa isi faca penajul.
ANTRENATI PUII?
Ai o parere foarte diferita despre antrenatul puilor, ce parere ai despre asta?
Raspuns: E normal sa gandim diferit. La urma urmei totul depinde de circumstante care peste tot sunt diferite. Obisnuiam sa folosesc ” regula celor 5 secunde”. Cand intru in compartimentul puilor sa le dau drumul afara ei trebuie sa ma astepte cu gaturile intinse gata sa iasa intr-un zgomot asurzitor si sa stea plecati cel putin o ora. Dupa 5 secunde nici un porumbel nu ar trebui sa mai fie in compartiment. Pasarile care se comporta asa nu trebuie sa le antrenezi mult si poti incepe cu primul antrenament de la 10km.
Insa trebuie sa actionati diferit cu porumbeii care nu vor sa se antreneze in jurul crescatoriei deloc. Cu astfel de pasari trebuie sa ai rabdare altfel o sa ai pierderi imense. Trebuie inceput antrenamentul de la 3 km si daca este posibil cu niste maturi intre ei, este suficient de departe. Odata ce ati ajuns cu ei la 10-15 km si nu se intorc lin, nu va duceti mai departe, repetati antrenamentul din acelasi loc. Ce inteleg prin ” nu se intorc acasa lin?” Simplu: Cand ajungi acasa inaintea porumbeilor.
CITITUL
„Este cititul despre porumbei in zadar atata timp cat toti campionii actioneaza diferit iar veterinarii se contrazic intre ei? „
Raspuns:
Si sportul columbofil evolueaza si pentru a nu ramane in urma trebuie sa citesti. Sa crezi ca stii totul duce la regres. De ce credeti ca multi columbofili buni imi citesc articolele? Eu insumi citesc mult mai selectiv decat o faceam inainte. Era o vreme in care „devoram” feicare pagina din orice revista columbofila cu intentia de a deveni un columbofil mai bun.
Dar vremea aia a trecut cu toate ca si azi citesc mai putin despre rezultate. Ce fac acum daca dau peste un articol? prima data caut sa vad ce rezultate are acel columbofil despre care se scrie. Au unii rezultate atat de slabe incat nu merita sa pierd timpul citind cum isi ingrijeste porumbeii.
Campionii Nationali la categoria Fond sau Maraton au parte de multa atentie chiar daca ei au fost doar norocosi. Nu ma intereseaza sa stiu despre un campion din greseala daca el in general are rezultate slabe. In general columbofilii cu rezultate fantastice sunt in general ignorati, asta pana in ziua cand au de gand sa puna porumbeii la licitatie.
BOALA PASARILOR TINERE
Cum poti preveni Adeno/Coli si care este cel mai bun medicament pentru vindecarea pasarilor?
Raspuns:
Cu parere de rau va spun ca nu se poate preveni aceasta boala a pasarilor tinere. Otetul de mere nu ajuta asa cum se spune de multa vreme. Inca il aud pe P v d Merwe ca niciodata nu a avut problemne cu Adeno atat de mari ca in anul cand a pus otet in apa porumbeilor. Cei mai specialisti veterninari au astazi medicamente extraodrinare sa trateze Coli. Daca nu au efect in 1-2 zile ar trebui sa va opriti in a le da acel medicament pentru ca inseamna ca au alta problema, nu Adeno.
ALTA PROBLEMA
Recent, in zona mea cativa columbofili au avut probleme cu puii bolnavi. Veterinarul le-a prescris medicamente impotriva Adeno/Coli dar porumbeii se tot imbolnaveau si incepeau sa le moara. Nu mare mi-a fost mirarea cand am aflat ca porumbeii nu aveau Adeno, porumbeii nu beau apa aproape deloc iar in cas de imbolnavire cu Adeno ei beau foarte multa apa. Nu era nici Rota virus.Alt veterinar nu le-a dat medicamente impotriva Adeno ci Amoxicilina iar dupa o zi porumbeii au inceput sa isi revina. Ar trebui sa intelegeti ca nu toate bolile pasarilor tinere sunt Adeno/Coli. Cel mai bun lucru pe care il puteti care desigur este gresit este ca imediat sa luati un porumbel mort, sa il puneti in lada frigorifica si sa il trimiteti la un laborator pentru analize, dar veti pierde un timp pretios.
PORUMBEII DE DISTANTE SCURTE (VITEZA)
Este un subiect pe care nu putem cadea la pace. Pot porumbeii buni de viteza sa faca fata concursurilor de distante lungi?
Raspuns:
Cred ca da, dar prefer sa imi spun o alta parere. Unii fac fata, altii nu. Nu vreau sa dau vreun nume dar sunt exemple in care columbofili care zboara cu porumbei de viteza fac lejer fata si la etapele de 600km iar altii care abia fac fata la 300 km. Porumbeii cu un coro flexibil, penaj matasos si in special ultimile pene din aripa flexibile sunt in mare parte porumbei care zboara la 500km sau mai mult. Porumbeii cu pene rigide care se rup usor sunt buni la viteza, dar doar acolo.
Ma credeti sau nu, daca cineva deschide aripa unui porumbel de viteza aproape ca pot auzi daca linia respectiva face fata etapelor de 500km cu toate ca tu, draga cititorule o sa razi despre asta.
Author: Ad Schaerlaeckens
Articolul „Fancier’s questions (May 11th)” tradus si adaptat de pe http://www.schaerlaeckens.com de Tibi Popescu