La fel de important (09-03 Martie) -De Ad Schaerlaeckens

Performanta este ceea ce conteaza cel mai mult in sportul columbofil si pentru mine de asemenea sunt interesat de ea. Nu vreti sa stiti cate „trucuri”au fost folosite, toate avand acelasi scop: Sa scoti ce e mai bun din pasarile tale. Ce s-a facut?

  • sa pui un alt mascul in boxa unui vaduv.
  • punand cuibare in boxe le-a crescut atractia fata de boxa.
  • am pus pietricele sau insecte in ouale false sa ii fac sa creada ca se aude puiul.
  • chiar am pus si oglinzi in boxele vaduvilor ca porumbeii sa se simta amenintati ca altul vrea sa ii ia boxa.
  • si multe alte „trucuri” pe care le-am invatat de mic copil de la crescatorii semi-beti din barurile pline de fum. Unii credeau cu tarie in ceea ce spuneau iar altii doar voiau sa se dea in spectacol, sa se dea importanti.

ESEC

Din pacate rareori a avut efect vreunul din aceste „trucuri”. Cand am pus in boxa o oglinda, porumbelul a carui boxa era nu s-a motivat, ba din contra, dadea semne ca vrea sa fuga din boxa, sa o paraseasca. De parca se uita la mine si ar fi zis: „prietene, ai nevoie de odihna”. Cu astfel de „trucuri” am reusit chiar si porumbeii buni sa ii fac sa piarda locuri fruntase, de aceea am inceput sa ii dau dreptate unui campion care spunea: ‘Nu cred in motivatie, doar doua lucruri conteaza pentru mine. Porumbeii daca sunt in forma sau nu, pot castiga sau nu pot. Restul sunt doar vrajeli.

IMPORTANT

Scriu foarte des ca teritoriul are o influenta enorma asupra bunastarii, deci si asupra formei si implicit performantei. In documentarele despre animale vedeti cum ele se lupta pentru teritoriu pana la moarte. In aceasta privinta sunt la fel ca si oamenii, se omoara intre ei pentru o palma de pamant. A fost asa (Caesar, Napoleon, Hitler, Saddam Hussein) si in continuare este la fel. Daca propriul teritoriul este atat de important, se intelege de la sine ca trebuie sa il faci cat mai placut si locuibil. Oamenii fac asta cu casele lor, bancile cu cladirile bancilor, profesorii cu clasele lor.
Nu e nimic diferit cu o crescatorie de porumbei. Un mediu placut unde porumbeii se simt bine de obicei are un efect mai mare decat orice „truc” pentru ca cine crede ca poate sa ii puna in forma de la o zi la alta se insala amarnic.

DE NEUITAT

Cu toate astea tot poti face ceva. Inca imi aduc aminte de omul care m-a invitat sa-i vad porumbeii. A concurat extraordinar si ai ce invata de la oamenii care joaca extraordinar. M-a intrebat daca nu observ nimic in compartimentul vaduvilor. Oricat m-am chinuit sa imi dau seama tot nu am observat. Mi-a zis ” Numara porummbeii”. Am numarat 13 apoi a zis ” Numara boxele”, nici nu am numarat bine ca a zis „12, asta este secretul meu” si a inceput sa rada. Bineinteles, trebuie sa ai si porumbei buni dar al 13-lea porumbel intr-un compartiment cu 12 boxe poate face minuni. Chiar l-am crezut.

IDEEA LUI

Hraneste porumbeii separat, un porumbel slabit caruia ii este foame zboara din boxa in boxa incercand sa manance din toate hranitorile individuale. Proprietarul boxei fiind satul de un astfel de porumbel care vrea sa ii manance hrana v-a sta mereu in alerta. In acest fel porumbeii pot intra in forma iar ei vor incerca sa ajunga mai repede acasa mai mult din ura pe care o au pe acel intrus decat dragostea pentru femela care ii asteapta. Un astfel de porumbel in plus poate fi utilizat si cand ii ducem la locul de lansare, il scoatem pe intrus din cutie si ii dam drumul impreuna cu ceilalti porumbei. Doi porumbei care cred ca un anumit loc este al lor pot provoca un „incendiu”.

CUTII GOALE

Cutiile goale intr-un compartiment al vaduvilor pot fi folositoare. Le poti deschide cateodata si sa bagi doi masculi, se vor gandi fiecare ca acela este locul lor. Deci fiti atenti din nou, trebuie sa fiti acolo si sa-i inchideti pe rand. Din nou: Incepeti din timp si puteti sa aveti foarte mare succes dar in acelasi timp puteti sa dati si gresi. Dar stiti ca cele mai frumoase orhidee cresc pe margiena prapastiei.

ODIHNITORILE SI FORMA DE L

In crescatorie trebuie intotdeauna sa aveti o rivalitate. De aceea boxele in forma de L sau fata in fata sunt mai mai bune iar Verkerk si de Bruijn folosesc astfel de sistem. Adaugand sau indepartand odihnitorile din cand in cand poate de asemenea sa aduca mai multa viata in compartiment. La fel daca adaugam o polita aproape de raftul cu boxe poate avea dublu efect. Un porumbel vrea sa isi revendice locul acela iar altul se simte amenintat. Daca incepeti la timp cu un „al 13-lea porumbel”, odihnitori in plus, cutii goale deschise poti face ca motivatia sa fie pe o perioada mai lunga.

GRATARELE

Acum cativa ani gratarele au inceput sa fie la moda. De inteles. Numeroasele ore zilnice pe care unii cred ca trebuie sa le acorde porumbeilor sunt o povara asa de mare incat nu isi mai permit si aproape renunta. Gratarele pot fi de folos dar sunt gratare si gratare. Primele mele gratare au fost din fier si nu am fost multumit de ele. Puii nu au libertate, nu se pot intinde relaxati si nu arata ca ar vrea sa se cuibareasca, pe deasupra isi mai strica si coada sau penele. Mai sunt gratarele din plastic, usoare si curate care sunt mult mai bune. De asemenea mai sunt gratarele din lemn care sunt la fel de folos dar am ideea ca deja gratarele din compartimentele zburatorilor nu mai sunt la moda.

DISTANTA

In cazul in care aveti gratare de lemn, fiti atenti la distanta dintre sipci. Daca distanta e prea mica gaineatul nu poate cadea printre ele iar daca distanta e prea mare o sa le faca mersul mai dificil. O deschidere de 22 mm pare cea mai buna. Acum multa vreme cand Voets era atat de dominant ma duceam pe la el foarte des. Cred ca era in timpul in care Willy Daniels castiga aurul acolo. Apropo, nu l-am vazut niciodata. Maurice avea probleme de sanatate si nu avea timp sa curete crescatoria dar a avut foarte mare succes cu gratarele de lemn.
Concluzie: Lipsa timpului sa faceti curat in crescatorie nu trebuie sa fie un obstacol in calea performantei sau sa va faca sa renuntati.

Interiorul crescatoriei lui Huyskens van Riel. Erau deja constienti de importanta unei crescatorii bune. Boxele in forma de L. Porumbeii se vad unul pe altul si sunt mereu in alerta.

Author:
Ad Schaerlaeckens
Articolul Also important (09-03) tradus si adaptat de pe http://www.schaerlaeckens.com de Tibi Popescu