Mai multe greșeli (24-09-22)

Columbofilii care au succes sunt uneori suspectați că știu multe despre porumbei, ceea ce este valabil și pentru cei care scriu despre porumbei.
Sunt unul dintre ei și, prin urmare, îndrăznesc să pun asta în perspectivă. Pentru că credeți-mă, chiar și cei mai mari campioni se trezesc uneori în disperare privindu-și porumbeii la antrenamentul in jurul crescatoriei ca nu se antrenează așa cum și-ar dori.
Se întreabă ce au greșit și ce pot face.

PUȚIN

Să spunem asta: acei oameni știu ceva mai multe despre porumbei decât începătorii și colegii lor columbofili care continuă să piardă.
Ceea ce îi caracterizează pe cei din urmă este faptul că ei continuă să facă aceleași greșeli. Greșeli pe care nu le fac campionii. Uneori mici, aparent prostești, dar pot avea consecințe majore.
De fapt, asta este ceva normal pentru începători și cu siguranță nu îi poți învinovăți. Pentru aproape toate sporturile și hobby-urile există cursuri pentru începători.
Este diferit în sportul columbofil. Începătorul este imediat aruncat în abis. Cu alte cuvinte, încă din prima zi ca si crescător trebuie să concureze cu profesionistul experimentat. Se află la cheremul atâtor minciuni în reclamele înșelătoare cu porumbei și produse pentru porumbei. Rareori i se dă o mână de ajutor sau i se spun greșelile pe care le face.

GRITUL

Ia-l pe Jan de exemplu. Cu mult timp in urma, pentru a treia oară într-un an, un porumbel i-a cazut la picioare. Așa ceva se poate întâmpla, dar nu la trei păsări într-un an. L-am întrebat dacă porumbeii lui au primit grit?. „Desigur.”
Dar când l-am vizitat o dată, multe au devenit clare. Jan s-a dus la columbofil și a ieșit cu un castron plin cu grit. „Nu le dau nisip? Pe bune? Problema este că porumbeilor mei nu le place. Acest bol este încă la fel de plin ca acum câteva luni.”
Din nou, unul care nu înțelege, m-am gândit și i-am spus: „Ar trebui să goliți acel vas pe trotuarul din fața crescatoriei dvs. când se pregateste sa ploua. Eliberează-ți porumbeii după ploaie și vezi ce se întâmplă.
Puțin timp mai târziu, l-am văzut din nou și cât de amabil era. Păsările se cufundaseră în grit, așa cum a făcut-o apostolul Pavel cu corintenii.

EXPLICAT

Apoi i-am spus despre ce ar trebui să știe fiecare crescător. Despre particulele foarte mici de praf pe care le răspândesc porumbeii, care pot fi văzute clar atunci când razele soarelui intră în crescătorie sau dacă dati cu degetul pe tavan.
Acele particule de praf pe care porumbeii le răspândesc se atașează de orice, inclusiv pe gritul din crescătorie și apoi porumbeilor nu le mai place.
Este atat de simplu. Gritul este important, dar nu se tine într-un borcan in crescatorie. Dați doar un pic de grit „proaspăt” de două sau trei ori pe săptămână și ei îl vor mânca.

PROVERB

În Olanda avem o vorba „ceea ce un fermier nu cunoaste, nu mănâncă”. Ai putea spune același lucru despre porumbei. Gândiți-vă la brânză, alune și așa mai departe. Dar… dupa ce le-au gustat ​​de câteva ori, le-au devorat.
„Porumbeilor mei nu le place”, auzi uneori despre pulbere minerală.
Nu le place pudra minerală? Hai lasa-ma! Daca o administrezi corect trebuie sa ai grija sa nu manance in exces!! „A se administra corect” înseamnă a da cantități mici și a se reîmprospăta des.
Lăsând-o în crescatorie timp de două zile este deja prea mult pe vreme umedă.
Ceea ce poți face este să așezi un astfel de borcan cu pudră minerală pe ceva incalzit, cum ar fi cele folosite pentru a preveni înghețarea apei.

Astfel de recipiente într-un colț in cotet? Gresit !!!

TREN

Porumbeii voiajori trebuie să se antreneze. Dar asta li se întâmplă unora atât de compulsiv încât nu țin cont de nimic.
Pentru ei, păsările TREBUIE „să fie în aer” timp de aproximativ o oră în fiecare zi. Chiar și pe vreme caldă și seara târziu când plouă.
Greșit desigur. Sunt acei crescători care, când merg la club cu păsările, își pun coșurile în plin soare.
Antrenamentul seara cand ploua inseamna ca porumbeii intra in noapte umezi si pentru ca nu se misca in intuneric, vor ramane umezi. O modalitate perfectă de a-i scoate din forma.

FĂRĂ BĂIE

Îmi amintesc de acel crescător care nu le-a făcut niciodată baie porumbeilor săi. „Nu era necesar pentru păsările lui”, a spus el. Le scufunda regulat în apă călduță și apoi le facea un masaj.
Omul a vrut sa le faca bine, dar ceea ce nu și-a dat seama a fost că astfel scopul propus nu a fost atins.
Porumbeii vor „zbarli” penele atunci când fac baie singuri. Dacă crescătorul ii scufundă în apă, asta nu se întâmplă și apa nu ajunge unde ar trebui să ajunga.

DEASEMENEA FĂRĂ SENS

Mulți se întreabă sau îi întreabă pe alții dacă pot face ceva pentru a ajuta porumbeii în timpul sezonului de năpârlire.
Sunt crescator de porumbei de curse de jumătate de secol și nu am făcut asta niciodată.
Naparlirea este un proces natural care are loc automat prin scurtarea zilelor in care porumbeii sanatosi se pot descurca fara ajutor. Ce este ok, dacă ești mulțumit doar când păsările primesc un fel de supliment, este Sedochol. Nu va dăuna porumbeilor și același lucru este valabil și pentru ceai, usturoi, vitamine și alte suplimente.
Uneori citești ceva de genul „luni usturoi, marți Sedochol, ceai de miercuri” și așa mai departe.
Sunt bune dar, cu siguranță nu dacă le dai in o anumită zi a săptămânii. Mai bine le faci un fel de cură de aproximativ o săptămână. Dar vei mai câștiga încă un premiu cu aceste lucruri? Mă îndoiesc de asta.

TRICOMONOZA

Trichomonaza este puțin controversată. Chiar și veterinarii și cei mai mari campioni diferă în ceea ce privește modul de a face față pentru că nu mai este ciuma de temut a trecutului când se temea pentru o rezistență atât de mare încât a devenit incontrolabilă.
Acum mulți crescători nu mai dau tratament deloc. Uneori chiar la sfatul medicului veterinar. Dar fiti atenti, eu însumi tratez o dată pe an, înainte de sezon, apoi timp de o săptămână. Nu ar fi mai bine să le dai o tabletă sau o pastilă? Eu nu cred acest lucru. Dacă păsările sunt (puțin) infectate, ele vor fi „fără triko” mult mai mult timp după o cură decât după administrarea unei pastile.

CEAI

Și ce zici de ceai? Ceai? Hmm. Lăsați crescătorii să le dea ceai porumbeilor, aș spune. Atâta timp cât fac asta ei stau departe de medicamente.


„Comb Maegh A S” sunt eu. Când ai jucat bine o jumătate de secol, ai dreptul să vorbești. În această cursă am bagat DOAR ȘAPTE yearlingi. A 7-a pasăre a luat loc 29. Cele două treimi dintre crescătorii care au participat încă așteptau prima pasăre.
Comb Maegh A S sunt eu. Rezultatele pe o vreme foarte grea împotriva a peste 2000 de păsări. Au fost înscrise 16 păsări. Au fost câștigate 14 premii.
18-732 a fost al 3-lea cel mai bun yearling din ALL Belgia la Mijloc. (Al treilea as național KBDB).