Columbodroame

” Columbodromul este etimologic un mix latino-grecesc dintre columba (porumbel) şi dromos (tip de cursă sportivă practicată în Grecia antică) sau tradus şi mai pragmatic de anglo-saxoni “One Loft Races”, respectiv cursele dintr-o singură crescătorie. Foarte multi spun si preconizeaza faptul ca columbodroamele reprezinta viitorul.Timpurile actuale, si viata foarte agitata din prezent, determina foarte multi columbofili din jurul lumii sa nu mai poata practica columbofilia. In acest caz,pentru a nu se “rupe” de tot de acest fenomen, au preferat sa pastreze cateva perechi de matca din care sa introduca anual pe columbodroame unde le permite bugetul. Faptul ca din porumbei de columbodrom poti reproduce porumbeii deosebiti de abili pentru toate categoriile este ceva deja dovedit.

Participarea pe columbodroame poate aduce foarte multi bani…acum,in prezent,dar mai ales in viitorul apropiat.Sa luam cel mai elocvent exemplu : Eros Carboni…cat vindea inainte de participarile pe columbodroamele internationale, si cat vinde acum. Inainte chiar daca avea numerosi porumbei in Olimpiade, nu vindea aproape nimic in afara granitelor Italiei….acum vinde intre 500 si 600 de pui anual numai in China. Fiesta vanzarilor a inceput dupa castigarea Columbodromului Dutch Open, Olanda in 2004 si a columbodromului din Thailanda in 2005.

Astfel, deşi specificul curselor cu porumbei călători este dat de un singur punct de start (locaţie de lansare) şi zeci, sute sau mii de puncte de sosire (volierele casnice), sistemul columbodromului simplifică ecuaţia, reducând-o la formula “o lansare pentru o sosire”. Această competiţie este dedicată numai puilor nescoşi la zbor, adică neobişnuiţi cu voliera părintească, pentru ca ei să nu încerce astfel să revină acasă. Puii sunt toţi obişnuiţi la noua adresă unde încep antrenamentele şi apoi cursele cu premii intermediare, pentru a ajunge apoi la cursa finală, cea premiată substanţial. După finalizarea competiţiei se întocmeşte clasamentul ge­neral al celor mai bune păsări, cu cla­sări punctate pe toate distanţele ju­cate în ritm crescător. Dacă în cursa fi­nală surprizele sunt cele care adesea fac re­gula, în clasamentul AS se pre­mia­ză constanta calitativă a porumbelului. Columbodroamele sunt detaşat cel mai bine plătite competiţii cu porumbei din lume. Sistemul de câştig este situat pe trei paliere: premiile financiare plătite pentru cursa principală şi cursele intermediare, cota de 30%-50% revenită din vânzarea porumbeilor la sfârşitul concursului final şi pariurile jucate în timpul competiţiei. Suma acestor premii variază de la câteva sute de euro până la câteva sute de mii de euro. Aşadar, foarte tentant! Însă, dincolo de reţeta financiară, care, fie vorba între noi, are întotdeauna un câştigător garantat… organizatorul oferă participanţilor şansa unică de a concura cu mari crescători (nume de poveste), dispersaţi pe între­gul mapamond. Numai într-un columbodrom se pot întrece crescători din Europa, Australia şi SUA! Numai într-un columbodrom crescătorul posesor de păsări de valoare îşi poate demonstra independent calitatea liniei deţinute. Desigur, han­dicapul este dat de imposibilitatea punerii în valoare a unor anumite trucuri ce ţin de “clasa” crescătorului, însă într-un columbodrom regulile sunt cât se poate de simple şi transparente, în timp ce regimul de viaţă al porumbelului călător este unul disciplinat şi spartan: competiţie, antrenament, masă şi odihnă. Nimeni nu îi răsfaţă, nimeni nu îi vitaminizează suplimentar, nimeni nu îi dopează. Pentru că aici vântul bate pentru toţi la fel, distanţele sunt pentru toţi aceleaşi, porţile rămân doar la fotbal, aceeaşi masă, aceeaşi casă, dife­renţa o dau clasa şi rezistenţa, deci valoarea.

 

 

Un articol de Sava Gruescu