Argint (25-12-2021) De Ad Schaerlaeckens
Deja suntem in 2022? Ca in fiecare an in aceasta perioada, va dura ceva pana sa ne obisnuim cu asta. Da, cat de des ne spunem unul altuia ca „totul” merge atat de repede?
Primul meu articol a aparut in revista De Duif in anul 1997. Un calcul simplu, 25 de ani.. adica Argint. Incepusem deja sa scriu la scurt timp dupa prima si ultima mea casatorie.
DE CE?
De ce am ales sa scriu despre porumbei si sportul columbofil? asta din mai multe motive.
- In acest fel am putut sa intru in contact cu jucatori de Top si sa invat de la ei.
Chiar si atunci, ca incepator, i-am vazut pe colegii columbofili facand greseli atat de prostesti, chiar razbunatoare, care trebuiau indreptate. - In plus, evident ca am o placere sa ii fac pe oameni sa impartaseasca din putinele mele cunostinte pe care le am.
-Eram pe atunci foarte interesat de crescatoriile marilor campioni pentru ca si eu imi doream o crescatorie de top, cu porumbei buni in ea bineinteles, si pentru ca nu aveam mijloace i-am prins pe acestia prin scris. Dar cel mai mult m-a fascinat invatarea, ca si in ziua de azi.
CRESCATORII
Oamenii care dominau sportul columbofil la acea vreme erau Jan Zoontjens, Jos Soontjens, Marcelis si Janssens. Le-am vizitat pe toate dar confuzia mea cu privire la „cum ar trebuie sa arate o crescatorie buna” doar a crescut. Crescatoriile lui Jan Zoontjens si Marcelis erau complet inchise, nu ar fi putut intra sau iesi nici macar o musca din crescatorie.
In crescatoriile lui Hofkens si de Janssens, pe de alta parte ti se dadea parul peste cap daca batea vantul afara. Te uitai prin tigla afara iar in iarna curatai zapada din crescatorie.
O crescatorie e clar ca trebuie sa fie buna, dar se poate face in moduri diferite. Evident, ignoranta mea nu iti este de nici un folos ca cititor. Cu toate acestea va las un ghid:
Ai indoieli cu privire la crescatorie sau vrei sa o imbunatatesti? Fa o proba si ai sa dai gres. Fa-ti crescatorii diferite, de exemplu:
- Una foarte bina luminata, alta nu.
- Una mai inchisa, alta mai deschisa.
- O crescatorie foarte curata, alta cu podeaua murdara.
Apoi urmariti cum reactioneaza porumbeii, iti vor spune care este cea mai buna crescatorie. Ma refer la starea lor de sanatate.
KLAK SI LEYTENS
In cursa curselor, National Orleans yearlingi, se spune ca eram cel mai bun din tara la acea vreme. Atat de bun incat Klak a venit sa vada sosirile de cateva ori. Cand aveam cativa sositi acasa, a sunat crescatorii din Reusel(aceeasi distanta) si a fost un soc, pentru Klak, pentru mine si pentru crescatorii din Reusel. Klak nu intelegea ce se intampla, acolo nu era aproape nici un porumbel sosit iar acei crescatori isi faceau curatenie in crescatorii aproape zi si noapte.
La acea vreme am primit o vizita si de la regretatul Cor Leytens care mi-a devenit un bun prieten. Cand s-a intunecat m-a intrebat daca poate sa isi bage nasul in crescatorie. Desigur i-am zis, nici o problema. A deschis usa si a inchis-o imediat, spunand: „Am vazut de ajuns. Crescatoriile bune le simtit imediat”. Din acea zi nu am mai ras niciodata de oamenii care spuneau ca ei poti mirosi forma porumbeilor.
INVATAT
Asa ca nu mai indraznesc sa mai vorbesc de crescatorii niciodata. Am vazut prea multe lucruri care sunt complet contrare opiniilor existente.
Povestea campionului din Zandhoven, Eddy Janssen este binecunoscuta. Au fost construite crescatorii noi si frumoase dar au trebuit demolate din cauza porumbeilor care nu faceau performante din ele.
De multe ori auziti ca multi au inceput sa aibe rezultate dupa ce au deschis geamurile crescatoriilor. Dar si despre altii care au inceput sa aibe rezultate deosebite dupa ce au inceput sa inchida crescatoriile.
In acest sens trebuie mentionat ca a devenit din ce in ce mai la moda deschiderea crescatoriilor. Mai ales cele ale tinerilor. Dirk Donckers le-a inchis cu plasa de rabit. Cer este ca un porumbel ar trebui sa se simta „ca acasa”. Mi-ar placea sa fiu intr-o astfel de crescatorie, nu are nici o legatura cu luxul sau cu curatarea.
EU INSUMI
Crescatoriile au fost construite mai devreme in secolul trecut decat propria mea casa.Pentru a economisi bani l-am ajutat pe constructor cand faceam casa, deci eram foarte ocupat. Puii trebuia sa vina de la concurs la crescatoria deja existenta. Aveam doua compartimente pentru pui air din lipsa timpului un compartiment nu era curatat mereu.” Ma gandeam ca o sa am rezultate proaste tot anul dar o sa imi vina timpul si mie”. Intr-o zi am uitat usa intre compartimente deschisa iar seara cand am intrat in crescatorie sa o inchid, surpriza: toti puii erau in compartimentul in care nu facusem curatenie.
Cu asta am vazut destule. Aia a fost cea mai buan crescatorie. De atunci nici un compartiment al puilor nu l-am mai curatat. Cu toate acestea, compartimentele erau uscate si pe jos cu coceni de porumbi, deci nu erau murdare chiar daca multi erau sceptici.
JAPONEZII
In acel an, de exemplu, Japonezii au venit sa faca un film despre cursa de la Orleans.I-am trimis la organizatorii din Tilburg. Acolo au facut filmarile si au urmarit si camioanele cu porumbei pana in Orleans unde la vremea aceea erau erau eliberati pana la 200.000 de pui in acelasi timp. Nu am putut sa ii insotesc, la urma urmei aveam si eu porumbei imbarcati.
Acei japonezi erau domni destepti in costume scumpe. Sotia imi repeta intr-una „Nu iti e rusine cu crescatoria murdara? fa curatenie pana ajung oamenii aia aici” Si asa s-a intamplat. Cu o saptamana pana la imbarcare porumbeii au reactionat imediat dar altfel decat ma asteptam. Conditia lor scazuse dar inca am avut rezultate bune, dar ma obisnuisem cu unele mai bune. Can am tinut mana pe podeaua rece a crescatoriei multe au devenit clare..
HRANIREA
Destul de putini crescatori acorda o mare importanta hranirii. Cateodata vezi scris: „Daca-i hranesti, te poti si juca cu ei”. E adevarat? Intreaba campionii cum isi hranesc porumbeii si o sa primesti raspunsuri diferite. Gaston van de Wouver isi vizita porumbeii doar seara deci primeau mancare doar seara. De Bruijn de asemenea isi hranea porumbeii o data pe zi.
Imaginea Fondului, Jan Theelen spunea: „Nu am inteles niciodata la ce se refereau oamenii cand spuneau ca ii pun in scena, sau ce inseamna „pregatirea” pentru un zbor National.
Andre Roodhooft: „Nu stiu nimic despre hranire”.
Pe de alta parte, Joost de Smeyter acorda o mare importanta hranirii. Abordarea lui este aproape stintifica iar la etapele de maraton extrem rezultatele sale sunt de Top International.
TREND
Ce vedem din ce in ce mai mau mult, poate luandu-se dupa Klak, este ca multi columbofili au inceput sa hraneasca porumbeii cu acelasi amestec pe intreg parcursul anului. Asta nu pare gresit, mai ales pentru pui, deoarece trecand in fiecare saptamana de la „Purificare” la „alimente bogate in energie” poate pune doar o presiune in plus asupra sistemului digestiv al pasarilor. Asa ceva nimeni nu doreste pentru porumbeii lui.