Pacalit (21-09-21) -De Ad Schaerlaeckens

Cand banii au inceput sa joace un rol important in sportul columbofil deja de un sfert de secol, oamenii devin din ce in ce mai descurcareti. La acea vreme, asta era un motiv pentru klak sa faca o „lista neagra” cu cumparatorii. Aceasta era o lista cu columbofili care nu puteau sa mai cumpere porumbei de la el niciodata din cauza experientelor dezamagitoare.

PROFIT

Klak a fost intotdeauna rezonabil cu preturile sale chiar daca altii ar fi profitat in locul sau. De exemplu: Cineva a cumparat 10 pui de la el, daca avea noroc ar fi gasit 2-3 buni printre ei, dar ce facea cu ceilalti? A incercat sa gaseasca um cumparator.
Cand Klak a aflat a fost socat si un nou nume a fost trecut pe „Lista neagra”. Mai tarziu, intermiediarii(delearii) au depistat acele „sucursale Klak” si au abordat proprietarii. Daca pasarile valorau sau nu ceva nu era relevant, ele au fost vandute in strainatate.
Asta nu o pot numi prosteala, ci bataie de joc.

PROPRII PORUMBEI

Poti fi pacalit si de proprii tai porumbei, asta mi s-a intamplat in mod repetat.

  • Aruncarea brusca a pufului in abundenta este una dintre ele. Mai de mult obisnuiam sa citesc tot ce se putea citi despre porumbei. Peste tot unde citesti se spune ca daca porumbeii arunca puf e semn de sanatate, e corect, dar nu daca gasesti in boxa ca si cum a nins. De cateva ori am fost tentat sa pariez mai mult la etapa care urma sa vina dar mi-am dat seama mai tarziu ca tot acest puf aruncat brusc este semn ca porumebii isi revin dupa ceva. Nu sunt in forma dar urmeaza sa intre.
  • Porumbeii care nu ies din crescatorie, din nou m-am pacalit de mai multe ori. Ma pacaleam spunand ca „nu ies din cauza ca sunt prea atasati de boxa”. La etapa urmatoare se dovedea ca gresisem.

IMPORTANT

Imi place sa vad puii ca nu trebuie sa ii cauti seara cand intri in crescatorie pentru ca stii unde sunt, de obicei pe aceiasi odihnitoare. Nu imi plac puii care stau pe unde apuca. Atasamentul fata de propriul loc, dorind sa fie in crescatorie pentru acel loc, cred ca este una dintre acele calitati imperceptibile, dar importante, care caracterizeaza un porumbel bun. Luati-l ca exemplu pe campionul Zeeland H. Nu crede in antrenamentul cu masina, dar o face oricum, chiar si in directia gresita. A castigat un campionat din asta. Asta include castigarea cu pasarile nominalizate. Iar H, are foarte mare succes in asta. Cum asa?
Cand sosesc porumbeii, el este foarte atent la comportamentul acestora. Cei care se duc direct pe trapa vor fi pasarile lui nominalizate. Porumbeii ajung de obicei impreuna dar intrarea poate arata diferenta de forma, desi diferenta este de cateva secunde.

PACALIT

Urmatorul lucru cu care am fost pacalit poate parea ciudat, dar pentru ca vecinul meu a patit odata la fel nu mai pare exceptional. Este vorba despre un pui care sosea mereu primul acasa d ela un antrenament cu masina. Merita sa nimeresti un pui de genul asta. Exista sansa ca acesta sa fie ranit si prin urmare zboara foarte disperat sa ajunga acasa incat nu se pune problema de spontaneitate. Un astfel de porumbel vrea sa fie acasa cat mai curand posibil.

(GUST) JANSSEN

Apoi a fost vizita acestui broker belgian de porumbei. Cand s-a uitat la pedigreele mele a vazut numele Gust Janssen, apoi m-a intrebat: „Esti olandez sau belgian?” -Olandez, am spus. El a reactionat: „Am crezut ca olandezii sunt mai destepti!” Ar trebui sa elimini numele „Gust” din pedigree. Ar fi bine si pentru tine si pentru mine !. Am ramas fara cuvinte.

Regretatul Gust Janssen, un bun prieten al lui AS.

ANTWERPIAN

Anul trecut am primit complimente de la un columbofil din regiunea Antwerp cu privire la procentul de clasari atins saptamanal. Barbatul cunostea un singur crescator care s-a descurcat la fel de bine si a aratat un articol cu realizarile sale. Trebuie mentionat, foarte impresionant. Atat de mult incat m-a invitat sa arunc o privire mai atenta asupra rezultatelor impresionante. Cand am vazut ca avea loc 92 din 232 pasari deja mi-a ridicat suspiciuni si a devenit clar pentru mine. Acolo s-a jucat 1 la 2. Jumate din cei inscrisi au clasat. Iar rezultatele castigate din 4 sau din perechi fac o mare diferenta. Jucand la dublu are avantaje( mai multe nume pe foaia de rezultate), dar poate duce la o calitate mai slaba daca nu se tine cont de aceasta in selectie. Porumbeii care nu rateaza niciodata sunt ok cand se joaca 1 la 4, dar obisnuiti sau chiar mediocri la un raport de clasari 1 la 2.

POSIBIL

Pana la ce ora puteti face antrenament cu masina daca lucrezi 8 ore pe zi? Bineinteles, conteaza in luna in care esti. Odata a trebuit sa imi vizitez cumnatul in mod repetat in mijlocul verii, care era bolnav in faza terminala.
Era la Bruxelles si puteam sa il vizitez la 9.30. Bruxelles este pe linia zborurilor si am decis sa plec putin mai devreme sa nu-mi asum riscuri. LE-am dat drumul la 5.30.
Porumbeii ajungeau acasa atat de repede incat am inceput sa fiu din ce in ce mai brutal cu ei. Sa eliberezi porumbeii la 7.30 PM de la 75 km de casa nu este atat de riscant in Iulie pe vreme frumoasa, dupa cum am aflat.

NAIV

Un prieten de-al meu este foarte pasionat de maratoane. Acum i s-a permis sa ia un pui de la un prieten dintr-un porumbel care castigase locul 1 de la Barcelona. El era in rai, eu eram oarecum sceptic iar acest scepticism a persistat cand am auzit numele acestui campion de la Barcelona. Nu auzisem vreodata de el. Nu am devenit mai intelept nici dupa ce am cautat pe google. Am gasit ca acest campion castigase intr-adevar o cursa de la Barcelona dar porumbelul respectiv fusase cronometrat cand in alta parte competitia era deja incheiata. De asemenea experimentezi lucruri asemanatoare cu porumbeii de demifond si de sprint. Ceea ce trebuie sa faci atunci cand cauti sa te intaresti este sa fii atent nu doar la crescator si porumbeii lui, ci si la concurenta in care joaca.
Cel mai bine este sa achizitionezi porumbei dintr-o regiune unde columbofilii sunt specializati pe o anumita categorie de zbor. Porumbeii de sprint intr-o regiune unde se joaca in mare parte sprint si nu intr-o regiune cu multi fondisti unde colmbofilii nici macar nu isi baga ceasul in priza la etapele de viteza. Sunt adesea aceiasi care reusesc sau esueaza mereu cand importa pasari. Noroc pur? atunci si izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial a fost la fel noroc pur.