Trecut sau picat (06-07-21)

Sunt oameni care cand cumpara porumbei de undeva au doar „ghinion”. Ei dau gres cu orice pasare aduc. Cu toate acestea altii par sa aibe succes cu aproape toti porumbeii pe care ii importa. Este o chestiune de ” a fi tratati bine”, „noroc” sau chiar „calitate”? Pot sa va spun ca doar calitatea pasarilor nu este suficienta pentru a avea succes. Chiar si cu pasari bune poti fi omul cu cele mai slabe rezultate.

SIMPATIE

Imi amintesc bine de cei doi oameni (prieteni) care veneau aici in mod regulat sa cumpere porumbei in anii 90. Din primul moment cand i-am vauzt pe cei doi, a trebuit sa ma chinui sa nu-l urasc pe Jan, cel mai mic dintre cei doi. Poate ca a aruncat un pachet de hartii cu rezultatele sale sa imi arate cat de bun era el, imi venea sa ii spun ” daca ai pasari asa bune, la ce ai mai venit aici? dar m-am abtinut. Am vazut din rezultate ca el le obtinuse intr-o regiune unde competitia era foarte slaba. Competitia era pe o zona foarte intinsa unde am vazut nume faimoase de columbofili care zboara doar maratoane care l-au ajutat sa catsige locuri bune pentru ca pasarile lor nu erau de viteza sau demifond. Prietenul lui Piet, era mult mai modest.

La fiecare vizita aduceau pedigreele de la porumbeii pe care ii cumparasera mai devreme. Nu imi aminteam ce pasari le dadusem dar cand m-am uitat in pedigree mi-a fost putin rusine, fara sa vreau ii dadusem lui Piet, cel pe care il placeam, cei mai buni porumbei. Ii dadusem porumbei din ce mai buni, apoi mi-am dat seama ca nu am fost corect si mi-am promis ca ma voi revansa mai tarziu.

M-AM INSELAT

Au trecut cativa ani si aproape ca uitasem de ei pana intr-o zi cand cineva din zona lor m-a viziatat. M-a intrebat daca imi amintesc de Jan si Piet, care au cumparat mai de mult porumbei de la mine. „Jan a avut rezultate foarte bune cu porumbeii de la tine” mi-a spus. „si Piet?”.. mi-a raspuns foarte diplomatic, ca inca asteapta sa obtina rezultate bune.

Nu avea cum sa fie adevarat, i-am zis ” Poate vrei sa spui celalalt, Piet a avut rezultate bune cu porumbeii mei”. Pana la urma s-a dovedit a fi Jan cel care a avut rezultate bune, „laudarosul” caruia ii dadusem porumbei mai slabi fara sa vreau. Cum putea sa aibe rezultate mai bune? Mai tarziu am aflat.

CRESCATORUL

Chiar daca Jan era mult mai nesimtit decat prietenul sau, se pare ca el avea mana mai buna de crescator. Pentru ca ce s-a intamplat? Dupa cativa ani, Piet, baiatul de treaba, inca mai avea toti porumbeii de la mine, nu eliberase niciunul. Pe cand Jan, a facut exact cum ar face cu porumbeii sai, nu merge, afara cu ei.

Jumatate din pasari daca nu mai multe, le-a eliminat. Daca un crescator, importa sau nu pasari si nu are rezultate in 2 ani din diferite incrucisari isi poate lua adio de la acest spot. Deci, nu Piet care a luat cele mai multe pasari a devenit campion, ci Jan, cel care a putut selecta fara sa acorde prea multa atentie pedigreeului.

Stiti ce spune mereu Leo Heremans? ” Daca cineva cumpara 6 porumbei de la mine si dupa 3 ani inca ii are pe toti 6 stiu ca acela nu o sa aibe niciodata rezultate bune.

STRAINUL

MI-am adus aminte de un strain de mult timp in urma, un om cu o ambitie extraordinara care cumpara 1 sau 2 porumbei foarte scumpi in fiecare an dar nu a avut nici un rezultat bun. L-am sfatuit sa nu mai cumpere porumbei scumpi.
Ce ar trebui sa faca, ar fi sa cumpere porumbei de la un crescator care nu e atat de cunoscut dar care zboara destul de bine si care e cunoscut pentru pasarile bune pe care altii le-au luat de la el iar dupa 2 ani sa cumpere din nou. Astfel pana la urma o sa faceeti pasari bune, altfel nu se poate.
Mi-a ascultat sfatul si a continuat sa cumpere decat de la acelasi campiion, iar dupa cativa ani el insusi a devenit un campion.

EXAGERAT?

Sa elimini 50% sau mai mult din pasarile pe care le-ai importat nu este putin exagerat? Nu, chiar deloc. Mai de mult i-am spus regretatului meu prieten american Stanley Meyler, ca nimeni din Belgia sau Olanda nu scoate macar o pasare buna din 10, din aceasta cauza ei scot atat de multi pui.
Cativa ani mai tarziu un crescator din Belgia a avut un seminar dupa care a urmat o licitatie cu pasarile lui. In timpul licitatiei ela vrut sa fie dragut si a spus: ” Dintre toate pasarile pe care le am doar 20% sunt de top”. Apoi Stanley s-a ridicat si a spus: „Deci, daca o sa cumpar 3 ani la rand cate 100 porumbei de la tine, asta inseamna ca o sa am 60% pasari de top? ..Publicul abia s-a putut opri din ras.

Author:
Ad Schaerlaeckens
Articolul Pass or fail (06-07-21) tradus si adaptat de pe http://www.schaerlaeckens.com de Tibi Popescu