Bine si rau, corect si gresit (8 martie 2019) -de Ad Schaerlaeckens
Eu sunt ultima persoana care sustine ca stie totul despre porumbei, dar rezultatele pe care le am avut aproape jumatate de secolimi dau dreptul sa vorbesc si sunt o garantie ca nu vorbesc prostii. De aceea indraznesc sa imi dau cu parerea si sa imi spun opinia pe mai multe teme in acest sport.
Cineva a obosit sa piarda mereu in acest sport. Vrea sa curete tot si sa o ia de la inceput sau mai e acel incepator ambitios care vrea sa devina cineva in cativa ani. Niciunul din ei nu vrea sa cheltuiasca prea mult, cum sa faca?
GRESIT
Este grsit sa cumperi de la mai multi crescatori, chiar daca sunt cumparati din cei mai buni porumbei ai lor. Problema este la urma urmei ca si cele mai bune pasari ale campionilor dau pui prosti. Sa scoti pui din porumbei despre care nu stii nimic ce abilitati au ca zburatori ajungi sa scoti pui mai slabi.
BINE
Este mult mai bine sa lucrezi pe etape. In primul rand achizitionati niste doici (parinti adoptivi) dar cu o singura conditie, sa fie perfect sanatosi. Apoi in primavara du-te la unul sau doi columbofili buni din zona ta si cumpara oua din prima sau a doua serie de oua si baga-le sub doici. De ce in primavara? Pentru ca cu acei pui poti concura iar asta e foarte important. Rezultatele fac mai mult decat orice pedigre, doar concurandu-i poti vedea valoarea lor. De ce sa cumperi de la columbofili locali? Pentru ca ei stiu ca se v-or intalni cu tine des si le va fi rusine sa le reprosezi mereu ca ti-au dat porumbei slabi.In perioada concursurilor observi ca de fiecare data cand scoti porumbeii la antrenament acelasi porumbel refuza sa iasa afara. Nu intelegi de ce, ce e de facut?
GRESIT
Este gresit sa ignorati acest lucru si sa iti spui ca „ceilalti sunt sanatosi”, deci nu conteaza. La fel m-am pacalit si eu in trecut gandinduma ca acel porumbel e prea atasat de boxa lui si o pazeste de frica sa nu intre alti intrusi. Cu toti pe care i-am bagat la concurs am avut acelasi rezultat.. nu au facut nimic.
BINE
Cateodata vorbesc de „regula celor 5 secunde”. Cand lasi pasarile sa iasa afara, compartimentul trebuie sa fie gol in maxim 5 secunde. Pasarile trebuie sa fie la locul lor, cu gaturile intinse gata de start pentru a zbura cu un zgomot asurzitor. Ceva este in neregula cu porumbeii care nu pleaca afara direct iar porumbeii care nu sunt in regula nu au ce cauta in cosul de concurs.Ai cumparat un voucher de la cineva sau un pui, iar crescatorul va permite sa mergeti sa va alegeti pasarea cumparata. Stiti ca este un crescator foarte bun si sigur intre toti porumbeii are si pasari bune de aceea totul depinzand de alegerea ta cum poti sa faci sa faci o alegere buna?
GRESIT
Nu recomand sa alegi sa iei toti porumbeii la mana si sa il alegi pe cel mai frumos (pasarea cu cel mai matasos penaj, corpul perfect si sa arate destept). Nu asa trebuie sa arate cel mai bun zburator?
BINE
Probabil crescatorului nu-i va placea asta asadar mai bine puneti-l pe el sa aleaga pentru dumneavoasra. Daca alegi tu porumbelul si se doedeste a fi o pasare slaba o sa gaseasca mereu scuza ca „imi pare rau dar tu l-ai ales”.Ai cumparat niste pui de la cineva pe care vrei sa ii inveti dar sunt prea maturi pentru asta, cum poti reduce riscul de a-i pierde?
GRESIT
Cea mai mare gresala este sa le dai drumul cu puii care deja sunt invatati si zboara usor pe langa crescatorie. Alta gresala este sa astepti sa vina vreme frumoasa.
BINE
Cel mai bine e sa cumparati niste porumbei jucatori cazatori pe care sa ii bagati in crescatorie. De asemenea asigurativa ca porumbeii sunt atasati de crescator vorbindu-le sau facand un zgomot distinctiv de fiecare data cand ii hraniti. Apoi asteptati sa le dati drumul doar intr-o zi cand este innorat sau chiar intr-o zi ploioasa. Lasati prima data sa iasa jucatorii, apoi dati drumul puilor. In ploaie ei nu o sa se inalte iar fiecare secunda in care sunt pe acoperis si pot vedea imprejur conteaza.Asa zisul jucator cazator. Ei sunt utili din mai multe motive.Ceva nu este in regula cu pasarile tale. Mediamentele luate de la farmacie nu au efect. Ce e de facut?
GRESIT
Sa mariti doza sau sa prelungesti durata tratamentului iese din discutie. Sa nu asculti veterinarul si sa le schimbi singur medicamentul sau sa te duci la alt veterinar iara nu este recomandat.
BINE
Cu orice medicament imptriva oricarei maladii ar trebui sa vedeti imbunatatiri in maxim 3 zile. Daca nu vedeti imbunatatiri spuneti-i veterinarului si va va schimba tratamentul. Cu atat mai bine sa va duceti la acelasi veterinar la care ati fost inainte.Unele pasari au asa numitul ” ochi rece”. Vrei sa il refaci repede deoarece sunteti in sezonul concursului si este de inteles ca vreti sa il zburati. Ce e de facut?
GRESIT
Poti cumpara picaturi speciale pentru ochi dar din pacate niciuna din ele nu a avut efect. In legatura cu asta va spun dintr-o mica experienta. Am incercat chiar toate picaturile care exista dar nici una nu a fost de folos deci uitati de picaturile de ochi.
BINE
Porumbeii par sa fie mai sensibili la aceasta infectie virala dupa cateva zile cu soare stralucitor de vara. S-a dovedit ca porumbeii care stau in crescatorii mai intunecoase sunt mai putini vulnerabili la aceasta infectie. Deci ce puteti face este sa faceti crscatoriile mai intunecate. In plus tot din experienta va spun ca recuperarea va fi mult mai rapida daca puneti pasarile afectate intr-o voliera. Credeti-ma, picaturile bune inca nu s-au inventat deci sa picuri ochii este inutil. Cand li se pun picaturi dureaza aproape doua saptamani pana ce ochii isi revin, cand nu faceti nimic dureaza cam 14 zile :).Este indicat sa cititi ultima propozitie de doua ori.Cand am cumparatori prefer sa ii las sa aleaga ce pasari doresc.
Author: Ad Schaerlaeckens
Articolul „Good and bad, right and wrong (March 8)” tradus si adaptat de pe http://www.schaerlaeckens.com de Tibi Popescu http://www.schaerlaeckens.com/articles/articles-english/articles2019/good-and-but-right-and-wrong-march-8/