De vorba cu Andre Roodhooft

Din pacate sportul columbofil nu merge intr-o directie buna. Ceea ce se dezvolta puternic in ultimii ani sunt mega-crescatoriile, crescatoriile profesionale…dar in ciuda acestui fapt este un mare interes pentru zborurile de viteza sau cum zic Belgienii long-middle distance. Pentru mine, omul despre care va vorbesc este cel mai bun la aceasta categorie, alaturi de Willy Daniels.Cand spun cel mai bun..ma refer la cel mai bun dintre toti. Cand am spus asta intr-un mic grup de columbofili din zona Antwerp acum ceva vreme toti au fost cam reticienti iar apoi cand i-am rugat sa imi spuna unul mai bun ca el nimeni nu a putut da vreun nume.Este vorba de Andre Roodhooft din Pulderbos, Belgium care mai este cunoscut in afara din articolele sale educationale din revista „Duifke Lacht”, a doua cea mai buna revista de porumbei in lume. Ma stiu cu Andre de multi ani, obisnuiam sa iesim la cina impreuna cu sotiile, asa am ajuns sa il cunosc ca ganditor si ca si cautator. Cineva care experimenteaza intr-o maniera de afacerist cu un singur scop: sa faca porumbeii sa ajunga la cel mai inalt nivel; si ce bine a reusit sa faca asta , fara sa cheltuie foarte multi bani.

Andre Roodhooft

REALIZARI

O sa trec direct la subiect. In bogata istorie a Uniunii Anvers nu a fost nimeni rege mai des decat el iar Uniunea ar trebui sa fie Academie, cum spunea odata Piet de Weerd. Andre nu a avut niciodata ani prosti, sa nu mai vorbim de rezultatele incredibile. De exemplu in anul 2015:

– Gueret National impotriva a 5,821 porumbei: 7, 11, 16, 24, 25, 40, 79, 92, 105 si tot asa (29/20)

– Montlucon maturi 10 of 10.

– Montlucon yearlingi 17 of 24.

– Argenton yearlingi 20 of 25 si asa mai departe. Restul va trebui sa aveti incredere in mine ca exista mult, mult mai multe rezultate. E posibil sa fie columbofili care joaca mai bine dar eu nu-i cunosc, cel putin nu la categoria asta.

– Souppes maturi in Uniune impotriva a 3,403 porumbei: 4, 5, 6, 8, 42, 45 si tot asa (44/35).

ROODHOOFT GENERAL

Andre, cand ai inceput sa ai rezultate bune si ce fel de porumbei aveai atunci?

Sa fiu sincer, eram printre cei mai buni de cand aveam 18 ani, pe vremea cand locuiam in Geel si concuram la etape de viteza. Am dovedit ca sunt un crescator bun de porumbei pentru ca am fost invitat de domnul De Scheemaecker sa ma duc sa lucrez la Crescatoria lui. Imediat am profitat de sansa de a face un job din acest hobby si m-am mutat in Saint Antonius, asta se intampla in 1972. Mi-am luat 10 cupluri cu mine si dupa ce i-am imperecheat cu porumbeii Nelles Van de Pol, un prieten apropiat al lui Hofkens, am avut rezultate remarcabile. De asemenea o femela de la un mai putin cunoscut columbofil Charel Cuyvers m-a ajutat foarte mult. In mare, acesti porumbei sunt baza liniei mele de porumbei.

Asa e. La inceput cu „vechiul” stoc de porumbei de viteza. La inceput lumea m-a luat in ras, dar asta nu a durat mult.

Cu ce porumbei ai avut succes mai tarziu?

Un porumbel de la Aelbrecht pe care l-am primit gratis mi-a adus multe rezultate bune, de asemenea am avut rezultate bune cu o pasare de la Engels. Un nepot din „31” le lui sau cum se numea acel porumbel de top.

Si dupa asta ai inceput sa te concentrezi pe demifond si fond?

Ce zici despre Lou Wouters?

Normal, cum as putea sa il uit tocmai pe el? Am cumparat cativa porumbei buni de la el si am si facut schimb de pasari. Cand a murit in 2002 inca mai avea 18 porumbei. I-am luat pe toti si am tinut 6 din ei pentru mine si am avut rezultate bune cu ei.

Care a fost cea mai buna pasare pe care ai achizitionat-o vreodata?

Este acel mascul de la Engels.

Cati porumbei ai in acest moment?

Am 20 de femele, 40 de vaduvi, 20 de perechi de reproductie si inca 20 de doici.In fiecare an am multi pui, peste 150. Trebuie sa tin atatia pentru ca aici cablurile de curent sunt un dezastru. Anul asta nu am pierdut asa multi dar astept maturii sa dea in ele.

METODA

Zbori porumbeii la vaduvie totala? de ce? sau de ce nu?

Nu, mi-e frica sa zbor asa din doua motive.Mi-e frica daca aplic aceasta metoda va fi greu sa castig cu porumbeii nominalizati si in plus nu mai am aceleasi rezultate de la masculi. De aceea partenerii zburatorilor stau acasa aici.

Esti un fan al zborurilor cu femelele?

Absolut. Dar am o problema cu asta pe care alti crescatori nu o au. Orice as face nu vor sa se antreneze, cel mult jumatate de ora de 2 ori pe zi si asta cu ajutorul steagului. Noroc ca zboara cand conteaza, in concursuri.

Se zice ca tu ii antrenezi ca Verkerk, in fiecare saptamana, departe pana la aproape 600km. Asa e?

Fac asta cu femelele, nu cu masculii, ele zboara pana la 400 km in fiecare saptamana.Intamplator mai prind cateodata 3 saptamani la rand curse cu vant din fata si 30 de grade, e putin cam mult.

Faci ceva special sa le recuperezi?

Cand se intorc de la concurs in fiecare saptamana le pun Belgasol de la Henk de Weerd, nu stiu daca poti sa publici asta. Le mai pun Sedochol , tot de la ei.

Le arati partenerii?

Fac asta cu o zi inainte sa ii bag in cos. Cu 2 nopti inainte de imbarcare pentru distante mari niciodata.

Despre hranire ai ceva special?

Fac tot ce pot sa las porumbeii sa manance cat vor.Folosesc cate putin din fiecare produs cum ar fi, alune, nutri power, ulei de oregano, drojdie de bere..altceva nu le dau.Pana sa inceapa concursurile, tinerii primesc in apa de baut otet de mere in fiecare zi. Unii crescatori lasa catei de usturoi in apa pentru cateva zile chiar o saptamana. Iti spun un secret? Sa nu razi, dar iti spun sincer ca nu stiu nimic despre hranire. Nu ma intreba de procentajul de mazare, porumb orz in amestec pentru ca habar n-am. S-au sa ma intrebi despre proteina, carbohidrati sau ceva de genul asta, stiu aproape nimic. Ce fac eu e aproape totul din intuitie.

Poti sa vezi daca un porumbel e capabil sa zboare o distanta?

Absolut deloc. Cu toate ca porumbeii care sunt in stare sa zboare distante sunt aproape cei mai perfecti. Pentru asta ma straduiesc sa scot astfel de porumbei. Recunosc ca porumbeii buni au cateodata putine defecte vizibile, dar niciodata nu reproduc din astfel de pasari.

Asta este un loc bun sa astepti porumbeii iar Annette sa faca cafeaua.

PUII

Si tu am vazut ca pierzi multi pui? care crezi ca este motivul?

Anul asta am pierdut foarte multi si nu am idee de ce.Adeno sa fie si asta o problema?Absolut, am probleme cu ea in fiecare an.

Reproduci din zburatori?

Nu. Vreau sa spun ceva despre asta. Zburatorii stau in voliera 5 luni pe perioada iernii. Nu pentru ca as crede in teoria tratamentului cu oxigen, ci fac asta pentru mine si Annette. Asa aproape n am treaba cu ei. Sa tin porumbei imi ocupa deja prea mult din timpul meu si viata privata in perioada concursurilor.

Care din tineri devin cei mai buni zburatori? Cei din primavara sau cei din seria doua?

Nu vad nici o diferenta intre ei.

Cei mai buni zburatori ca pui sunt si la maturi la fel de buni?

Aproape mereu, da, dar vreau sa mai adaug ceva. In fiecare an in August scot cativa pui din cei mai buni reproducatori pentru mine cu speranta ca voi gasi 1 sau 2 buni. Astia nu poti s aii duci sa ii antrenezi cu cosul mare. Obisnuiesc sa ii duc separtat in directia de zbor de cateva ori chiar eu dar urasc traficul din zilele astea. Deci ce obisnuiesc sa fac acum e sa ii duc aproape de 10 in alta directie spre nord. Adevarat, am pierdut destul de multi in felul acesta dar in fiecare an gasesc 1 sau 2 buni intre ei cum s-a intamplat si anul acesta.

Antrenamentul.

Ii duci treptat de la distante mai mici cum face Van den Bulck si Leo Heremans sau in salturi?

Am auzit de exemplu ca Constant Gijsbrechts si Gustje Van Aert isi duc puii la cel mult 4 antrenamente apoi ii baga direct la concursul de la Quievrain fara sa aibe aproape nici o pierdere.

Care e metoda ta?

Ii antrenez mai mult ca Leo Heremans si prietenii lui, adica treptat cu distante mici. Cred cu tarie in antrenamentele dese, asta mergand chiar la zboruri de demifond. Eu unul nu ii duc la antrenamente atat de des.

Cum concurezi cu acestia?

Separat sau cu „usa glisante” cum spun unii.

MEDICAL

Le dai vreun tratament special?

Cu siguranta, in fiecare an dupa sezonul concursurilor tratez 10 zile impotriva Salmonelei.

Ti-ai schimbat vreodata parerea despre tratamente?

Imi schimb parerea de multe ori pentru ca inca invat zilnic cate ceva.Acum 15 ani de exemplu am tratat tinerii vreo 10 zile inainte de inceperea sezonului impotriva „problemelor la cap”. cum nu as mai face-o niciodata. In caz de ceva reactionez pe moment repede la primul simptom de boala. Daca lasi timpul sa treaca nu poti sa ii tratezi la timp si tot sezonul o sa fie distrus.

Inca se poate concura fara tratamente?

Nu. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii tratezi orbeste.

Crezi in vitamine?

Nu, chiar deloc.

Scopul steagurilor este evident.

ROODHOOFT MEDLEY

Spune-mi cate ceva despre crescatoriile tale.

Pe parcursul anilor le-am facut sa fie din ce in ce mai ventilate. Chiar am ventilatoare pe care le pornesc cand este prea cald sau cand nu bate vantul. Mie imi place o crescatorie ventilata si asa le place si porumbeilor. Crescatoria lui Dirk Van Dyck este inchisa.

Stiu, dar de ce as schimba ceva cand totul merge bine?

De la cine ai invatat cel mai mult?

De la Nelles Van de Pol, Noel De Scheemaecker, si nu iti zic sa te lingusesc dar am invatat multe de la tine cum sa zbor cu puii.

Citesti mult? Folosesti internetul?

Nu folosesc internetul, nici macar nu am e-mail. Inainte citeam mult despre porumbei dar in ultima vreme mai putin.

Cine te-ar face fericit daca ti-ar da un cos de pui de ziua ta?

Nu trebuie sa ma gandesc mult la asta, Gaby Vandenabeele.

Nu vreau sa fiu indiscret dar de ce nu ai mutle referinte?

Poti sa ma intrebi orice, raspunsul la intrebarea de mai sus e simplu: Nu vand multi porumbei. Sa ma viziteze lume zilnic sau saptamanal? nu as rezista stresului.(Nota a autorului) Cred ca din cauza faptului ca nu se promoveaza deajuns, nu cauta publicitate si pentru ca ete un contabil prost dupa cum si spune. Nu are pedigree inflorate, nu are poze cu porumbei, nici macar website.

Pe cine admirati ca profesionisti in columbofilie?

Inainte il admiram pe Lou Wouters, acum inca o data sa nu te simti flatat, esti tu. Mi se pare ca e fantastic felul in care zbori cu putini porumbei la tine in Rijkevorsel.

(Ma rosesc usor).

Te ajuta cineva? sotia ta are vreun rol in acest hobby.

Da ma ajuta. Roger este un ajutor de nepretuit pentru mine iar sotia ma ajuta doar cand este nevoie.Are grija de oamenii care asteapta cu mine porumbeii de la curse iar cateodata se mai duce cu porumbeii la antrenamente.

Annette: Cateodata astept si eu porumbeii dar ma plictisesc sa stau sa ma uit pe cer.

Daca ai fi la conducere, ce ai schimba imediat?

Un program de zboruri cu mult mai putine concursuri mai ales etapele de fond. Nu inteleg de ce nu asculta de oameni, nu asta vrea toata lumea?..si totusi nu vor sa schimbe nimic.

Faci ceva ce altii nu fac?

Am mai spus. Vreau ca ei sa manance..sa manance sa manance cat mai mult posibil, mai ales ultimile zile din saptamana.

PANA AICI

Cam atat este interviul cu omul care scrie articole in revista populara „Duifke Lacht” si cine este omul care trebuie batut in Antwerp in cursele de pana la 600km. Este un campion dar putin diferit fata de multi.Pentru ca daca este UN CAMPION care nu cauta publicitate, acela este el. De exemplu in 2013 a avut cu adevarat o super femela „049” pentru ca asa se pun numele la porumbei acolo. Daca si-ar fi prezentat rezultatele ar fi putut fi National Ace pigeon KBDB cu ea. Dar Andre nu le-a raportat si asta nu l-a deranjat. Aceeasi femela a luat loc 1 la National La Souteraine ceea ce nu s-ar fi intamplat daca devenea un Porumbel As National, ar fi fost oprita la matca. Cum orice dezavantaj poate avea un avantaj.

O aranjare frumoasa

CONCLUZIE

Nu o sa uit niciodata aceasta vizita la Andre cu W. de Bruijn. Cand am fost in compartimentul de matca a prins unul din cei mai buni reproducatori sa ni-l arate, ceea ce nu ii place sa faca foarte des, iar dintr-o data i-a murit brusc in mana. stateam acolo amandoi inrositi de rusine.

Fata de altii care ar fi inceput sa injure, sa tranteasca si sa se planga, Andrew nu a zis nimic si a aruncat porumbelul la gunoi.”Stati linistiti, e doar un porumbel si asta e daca asa a trebuit sa se intample” ne-a spus el si a luat alt porumbel in mana.

Ultima mea intrebare a fost ce face „049”, As Nationalul virtual si catsigatorul La Souteraine 2014.

„S-a pierdut la concursul dezastruos de la Chateauroux” ne-a spus Andrew. „Mi-am pierdut doi dintre cei mai buni porumbei ai mei in cursa aia iar”049” a fost unul din ei si cel mai bun yearling.

„Dumnezeule.. asta trebuie sa fie un pas mare inapoi” am spus eu.

Andre a dat din umeri si a zis: „sunt doar niste porumbei”. Cam asta inseamna campionul din Pulderbos, cand altii nu ar fi dormit toata noaptea din cauza porumbeilor.

Author: Ad Schaerlaeckens

Articolul „In conversation with Andre Roodhooft” tradus si adaptat de pe http://www.schaerlaeckens.com de Tibi Popescu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.