Nu face asta (15-11-19) -de Ad Schaerlaeckens

Primesc vreodata emailuri jignitoare? Nu, pana acum nu am primit. Exista articole despre care regret ca le-am scris? Aici trebuie sa recunosc ca da, exista.

IMPERECHEREA

Am scris mai de mult ca nu trebuie sa luminati prea tare crescatoria iarna inainte de a face imperecherile. Asta s-a intamplat intr-o iarna cand pasarile s-au imperecheat usor, au facut oua si au crescut pui sanatosi fara sa aibe lumina aprinsa. Intr-adevar femelele au scos oua mai greu putin dar nu conteaza.

In urmatorii ani mi-am dat seama ca ala a fost doar noroc. Facand zilele mai lungi prin luminat artificial in iarna inainte de imperechere este chiar o necesitate. Crescatorii de gaini stiu cel mai bine ce inseamna lumina pentru gainile care vrei sa faca oua din belsug.

GRESIT

Ceea ce mi se pare gresit este sa fortezi un porumbel sa accepte un partener. Cand scriu despre asta (la inceputul lui noiembrie) multi columbofili deja isi fac cuplurile pe caiet. In special pentru zburatori cred ca a ii forta sa accepte un partener pe care nu il vor este rgesit. Un partener care a fost acceptat fara voia lor intr-un final nu au cum sa ii motiveze. Lasati sa isi aleaga singur partenerii.

Cat despre reproducatorii de la matca fac exceptie doar cu pentru cei mai buni de la matca, ceilalti isi pot alege singuri partenerii Am 3 compartimente mai mici de matca unde pot sa ii jonglez cum vreau eu, in felul asta stiu sigur ca nu isi vor lua aceeiasi parteneri din anul precedent. Se pare ca cu cat sunt imperecheati mai mult timp cu atat calitatea puilor este mai slaba.

In lotul de matca am numai pasari de buna calitate din care merita sa scot pui. Cu ce partener am cele mai mari sanse sa scot pui buni zburatori nimeni nu poate sa stie, de aceea am ales imperecherea libera.

NUME

Foarte rar dau nume porumbeilor dar in general daca dau sunt de genul sfarsitul celor 3 numere din seria de pe inel, deci „oo6”, „191” sau ceva de genul. Cateodata sunt crescatori de le pun nume amuzante. Foarte amuzant este ” Gentelman”, numele unui porumbel al lui J. v d Putten. A primit acest nume pentru ca de fiecare data cand se intorcea de la concurs impreuna cu alti porumbei el era ultimul care intra.

Multe nume de porumbei se refera la viteza, cum ar fi „Racheta” , „Cometa”, „F16″ etc…Nimic rau in asta, oricum mult mai bine decat am pus eu numele unui porumbel mai de mult. Aveam un porumbel foarte bun pe care l-am numit ‘Ugly Deep’ (Marele urat). Cu aceasta pasare nu am gresit decat un singur lucru, nimeni nu vroia sa cumpere pui din el. Cu toate astea lucrurile s-au schimbat cand l-am numit ” Fast Blue” (sageata albastra).

VETERINARUL

Majoritatea columbofililor consulta din cand in cand un veterinar. Este bine atata timp cat veterinarul este familiarizat cu porumbeii. Initial cele mai bune medicamente pentru porumbei au fost cele pentru caini, porci, gaini etc..Si ce face un veterinar care nu e familiarizat cu porumbeii, el se uita pe prospect care in mare parte se refera la greutatea animalului.

Un animal care are greutatea la un sfert din a celuilalt animal primeste un sfert din medicament. Cu toate astea pentru porumbei este diferit, doza medicamentului trebuie sa fie mult mai mare altfel nu isi va face efectul. Asta ar trebui bine stiut.

AVETI GRIJA

Cand puneti medicamente sau vitamine in apa aveti grija ca recipientul sa nu stea in soare. un loc intunecat ar fi cel mai indicat. Majoritatea medicamentelor pentru porumbei sunt scumpe si majoritatea crezand ca vor face economie inclina a le da porumbeilor medicamente cu data de expirare depasita. Daca nu exagerati asta nu va fi o mare problema, mai mult ca sigur daca cutia sau sticla nu a fost desfacuta. Exista insa unele conditii, in cazul lichidelor, daca le scuturi si se vad acei nori in solutie, daca lichidul nu e limpede nu trebuie administrat porumbeilor.

Medicamentele sub forma de pulbere nu trebuie sa fie lipicioase, prin urmare trebuie tinute in locuri uscate nu intr-un garaj sau magazie unde exista umezeala.

SOBOLANII

Recent sobolanii au fost un cosmar la mine. Daca ceva merge prost in viata noastra spunem „ghinion” dar in majoritatea cazurilor noi suntem de vina. Aceasta problema cu sobolanii a fost din vina mea. Ar trebui sa stiti ca in unele compartimente hranesc porumbeii din asa zisele „hranitor-automat”.

Pot pune 2 saci de mancare in ele, ceea ce este convenabil daca esti plecat mai multa vreme de acasa. Astfel porumbeii vor avea mereu mancare disponibila si este convenabil pentru mine dar asta aduce si probleme totodata.

Asa numitul Hranitor -Automat. La indemana dar totodata periculos

PRIMA DATA MANCAREA

Inainte aveam peste tot din loc in loc otrava pentru soareci si sobolani nemancata. Cand am ridicat capacul de la hranitorul automat am ramas uimit cata mancare se consumase, de asemenea si mancarea care cazuse sub voliera era mancata toata. Era clar ca fusasera sobolani cei care isi umplusera stomacul. De otrava nu se atinsasera niciunul. Si ce face in ziua de azi un om care are o intrebare? apeleaza la gooogle, deci aia am si facut. Google spune ca sobolanii sunt rozatoare, instinctul le spune sa manance mancare tare sa isi poata mentine dintii ascutiti, cum ar fi mancarea de porumbei spre exemplu. Otrava este moale, de aceea ei o ignora. Mi-am invatat lectia:

Am indepartat hranitoarele automate si toata mancarea imprastiata, nici macar o boaba nu am mai lasat pe jos. Spre surprinderea mea, dupa 2 zile toate plicurile de otrava au disparut. Am gasit 2 sobolani morti apoi ceilalti au disparut definitiv.

STRAINUL

Un strain a aratat cateva rezultate ale unui columbofil Olandez. Erau intr-adevar uimitoare si de aceea el vroia sa cumpere porumbei de acolo. Olandezul castigase primele 10 locuri dupa cate am vazut. Ce am mai observat a fost ca cea de-a 10 a pasare de pe locul 10 sosise la 4 minute dupa primul lui porumbel. Pentru o etapa scurta era prea mare diferenta m-am gandit, si nu m am inselat. Am comparat rezultatele cu cele din alt club si acolo jumate din premii fusasera castigate in 4 minute. Intotdeauna aveti grija la rezultatele care sunt prea exceptionale. Deseori sunt mai mai putin impresionante decat par. Este bine de stiut de asemenea cate pasari a bagat in concurs acel crescator. Vestea buna e ca legat de asta crescatorii si cumparatorii straini au devenit mai isteti.

Un concurs cu 600 de pasari participante este un concurs bun, dar daca aceste 600 de pasari au fost imbarcate de 8 columbofili sau 80, asta face toata diferenta !!!

Author: Ad Schaerlaeckens

Articolul “Do not do it (15-11-19)” tradus si adaptat de pe http://www.schaerlaeckens.com de Tibi Popescu