Greseli de incepator -De Ad Schaerlaeckens

Este destul de amuzant ca in columbofilie tocmai campionii spun ca ei stiu foarte putin despre porumbei. Raposatul P de Weerd, care se presupune ca era un cunoscator al porumbeilor, obisnuia sa spuna:
„Despre porumbei stiu doar 10%, ceea ce explica de ce sunt un nume in acest sport, pe cand majoritatea nu stiu nimic” Putin cam arogant, dar intr-adevar de Weerd era un nume.

Asta nu inseamna ca nu sunt si multe adevaruri. Unul dintre ele este ca gritul are o importanta vitala. Gritul este un produs foarte important pentru porumbei, ei au nevoie de calciu (minerale). Vanzatorii de produse columbofile nu ii fac reclama gritului deoarece este un produs greu si din care nu ies foarte multi bani, din contra, ei promoveaza produse de care porumbeii nu au nevoie dar din care producatorii si delearii fac bani frumosi.
„Deci trebuie sa avem mereu grit in crescatorie? ” Nu, complet gresit.

DE CE?

Praful se va pune pe grit iar porumbeii nu il vor mai ciuguli. Dr. Lemahieu, unul din cei mai buni veterinari a sublinat o data cat de important este gritul.El a zis: „Daca asteptati o data porumbeii de la un concurs greu urmariti sa vedeti ce o sa manance prima data”. Am facut asta si intr-adevar din instinct prima lucru cum au venit de la concurs porumbeii au mancat grit.
De asemenea si cei care ingrijesc animale si alte pasari, cand vad ca sunt foarte slabite sau pe moarte si vor sa le salveze le dau mai mult calciu.

ACESTA ESTE MOTIVUL

Principalele probleme de sanatate ale porumbeilor pot fi rezumate in doua categorii:

-Probleme de respiratie
-Probleme cu digestia

Digestia si gritul au foarte mare legatura, deoarece porumbul sau alte seminte sunt macinate in gusa cu ajutorul pietricelelor. Porumbeii „stiu” asta din instinct si de aceea cauta aceste pietricele. Oamenii de stiinta Dr. Lahaye si Dr. Cordieze au facut teste odata.

La un grup de porumbei nu le-a fost dat deloc grit cateva luni, iar dupa un timp pasarile au inceput sa manance mai putin. Cand le-a fost dat din nou grit, porumbeii au inceput dintr-o data sa manance mai mult.
Inainte de test (cateva luni fara grit) media de greutate a porumbeilor era undeva la 395grame.
In timpul testului (cand nu au primit grit) media de greutate a scazut undeva pe la 305 grame.
Dupa test, cand pasarile au primit din nou grit greutatea lor a crescut undeva la 430grame/porumbel.

FARA PRAF

Un incepator a auzit de importanta gritului si de aceea are mereu un recipient cu in crescatorie. Cand am fost o data la el s-a plans ca porumbeii lui nu consuma grit si mi-a aratat borcanul cu grit. L-am intrebat ” De cand e acolo? ” A ridicat din umeri ..apoi i-am zis ” Spala gritul si pune-l la loc”.
Asa a facut, acelasi grit la care pasarile nici nu se uitau inainte acum era consumat cu pofta de catre porumbei. Cand a vazut asta si-a dat seama chiar daca el avea intentii bune, ca nu isi tratase pasarile cu respect. Ideea e ca porumbeii nu mananca grit prafuit si unde este mai mult praf daca nu in crescatorie. Concluzia e simpla, puneti grit putin si mai des.

DE NEUITAT

Legat de grit nu o sa uit niciodata ce am vazut la fratii De Hoogh care dominau concursurile regionale acum ceva timp. In fata crescatoriei era o piatra unde ei aruncau gritul prafuit din cotet. Dupa fiecare ploaie porumbeii se duceau si mancau din el cu pofta. Se intampla chiar si cand se intorceau de la concurs sa se opreasca pana sa se puna pe trapa si sa manance grit, acelasi grit care in cotet nu il mancau.

ALTE NEMULTUMIRI

Un alt incepator se plangea de pui ca nu se antreneaza in jurul crescatoriei si pana l-a urma i-a facut el sa se antreneze.
I-a luat si a plecat cu ei la antrenament, iar dupa 4 antrenamente pierduse deja doua treimi. Asta nu a fost ghinion, asta a fost prostia crescatorului. Puii care nu se antreneaza singuri in jurul crescatoriei nu trebuie aruncati la antrenamnte.
Dar ce sa faci daca sezonul de zboruri cu puii se apropie iar ei nu se antreneaza?
Hranire usoara (putina proteina si daca se poate sa nu le dai deloc mazare sau foarte putina) combinata cu un tratament ar putea sa va ajute.

In trecut acest tratament se facea impotriva tricomonozei combinat cu Altabactine.
Altabactine era un medicament grozav numai ca in prezent nu se mai gaseste, dar sunt veterinari buni care pot prepara un medicament asemanator. Aceeia care imi spun ca puii care se pierd au fost prosti eu nu ii iau in serios. Exista foarte multe exemple de pui care sau pierdut cand erau mici din cauza sanatatii proaste si care mai tarziu au devenit super pasari.

Nu duceti porumbeii la antrenamente daca nu se antreneaza in jurul crescatoriei.

NU MAI DEPARTE

Majoritatea columbofililor isi antreneaza puii incepand de la distante scurte apoi din ce in ce mai mari, de exemplu: 5km apoi 8 km, 12km, 15 km…si asa mai departe. Nu e nimic rau in asta daca porumbeii zboara direct spre casa, dar daca le ia mai mult timp sa ajunga nu trebuie sa marim distanta. Data viitoare trebuie sa ii lansam de la aceeasi distanta de unde au intarziat pana o sa zboare direct spre casa fara sa intarzie, numai dupa aceea putem sa marim distanta.

IN CONCLUZIE

Cauza principala pentru care se pierd multe pasari si pentru care columbofilii nu au rezultate este pentru ca pasarile nu sunt sanatoase. Cand ai pasari sanatoase este greu sa gresesti. Cand porumbeii nu sunt sanatosi se pot pierde si de la distante de 10km. Multi crescatori cand vad ca nu au rezultate cumpara in continuare porumbei.
Cateodata ma intreb de ce nu incearca sa invete cum sa isi tina porumbeii perfect sanatosi inainte.

Nu are nici un rost sa cumperi cei mai buni porumbei din lume atata timp cat nu reusesti sa ii tii sanatosi.

Author: Ad Schaerlaeckens
Articolul „Mistakes by novices” tradus si adaptat de pe http://www.schaerlaeckens.com de Tibi Popescu