Probleme cu pasarile tinere -De Ad Schaerlaeckens
In zilele noastre exista intotdeauna probleme cu pasarile tinere, in special probleme de sanatate si cu pierderi. De ce nu am avut in trecut astfel de probleme, e un mister. Vestea buna e ca Adeno pare sa nu ne mai faca probleme, speram sa mearga in aceasi directie ca tricomonoza deoarece aceasta boala se pare ca regreseaza. Apropo, Adeno nu are nici o legatura cu calitatea porumbeilor, chiar si cei mai mari campioni au avut probleme cu ea. Nu are legatura nici macar cu igiena. Odata am scris despre o cercetare in Germania iar rezultatele au aratat ca acei columbofili care nu isi curatau crescatoriile foarte atent aveau mai putine probleme decat cei care razuiau si lustruiau podeaua.
INCURCAT
Nu vreau sa aprofundez problemele legate de pierderea puilor, au fost deja spuse si scrise destule legat de acest subiect. Cum este posibil ca un porumbel sa se piarda de la un antrenament de 5 km dar se intoarce din alta crescatorie in care a intrat din gresala la o o distanta de 30km sau mai mult, nu pot sa inteleg. Cum poate un yarling zburat deja de la Quievrain sa se piarda de acasa? Ramane la fel o dilema. Stiti ce am observat? Cativa yarlingi i-am antrenat de la o distanta de aproximativ 20 km de crescatorie si au fost eliberati toti deodata dar acasa au ajuns unul cate unul, niciodata doi impreuna, nici macar o data. Ar trebui sa ne intrebam ce ii face pe acesti yarlinigi sa se desparta?
DE ASEMENEA
Apoi dupa jumatea lui iulie, destul de ciudat pierderile se opresc brusc. Vedem asta an de an. De la sfarsitul lunii iunie, puii antrenati doar de cateva ori ii putem pune deja in cosul de concurs. Astia sunt pui sanatosi.
Ma gandesc la tanarul campion din nordul Olandei, yarlingii lui erau departe de a fi sanatosi, i-a tratat si aparent aratau ca sunt mai bine. Au inceput sa se antreneze bine in jurul crescatoriei si au fost dusi de cateva ori la 30 km, apoi a intrebat daca poate sa le faca un salt la 140km. „nu ar fi nici o problema”, am spus. Mai bine nu m-ar fi intrebat, din 80 de pui a pierdut 2 treimi.
ANTRENAMENTUL
Apropo, nu cred ca distanta a fost prea mare, el a spus ca se antrenau bine in jurul casei dar defapt nu se indepartau de crescatorie. Dadeau turele necesare in jurul crescatoriei dar eu nu numesc asta ca ” se antrenau bine”. Durata antrenamentului nu conteaza ci maniera in care se antreneaza.
De ce ar trebui sa poata fi sariti direct la 140? Acum cativa ani, intr-o marti mi-am imbarcat puii pentru un zbor de Quievrain. Aveau deja cateva antrenamente de la aproximativ 30 km. Aveam incredere sa ii bag pentru ca erau super sanatosi dar le-a luat atat de mult timp sa ajunga acasa de la Quievrain incat am inceput sa am dubii. Am dat un telefon si se pare ca fusase o gresala, puii fusasera imbarcati de la Saint Quentin (215 km) pentru primul lor concurs. „Nu o sa vad o pana” m-am gandit. Spre surprinderea mea au venit toti acasa fara probleme. Apoi, din intamplare am auzit ca in aceeasi zi lui Bart Geerinckx i se intamplase la fel, puii lui fusasera la fel trimisi la Saint Quentin in loc de Quievrain si la fel i s-au intors acasa fara probleme.
NU E BINE
Un crescator din zona mea ajungea greu sa aibe rezultate. Acum a citit undeva ca unii isi antreneaza puii cu un balon cu heliu si a decis sa faca si el la fel. Dimineata si seara ii forta sa stea cate o ora in aer. Rezultate? Au avut mai proaste decat la inceput, am vazut puii aia si nu aratau bine, stau si ma intreb daca astfel de metode nu sunt chiar contraproductive.
Totusi altcineva ai carui porumbei nu veneau bine de la concurs spera la o imbunatatire dupa un tratament dar nu l-a ajutat cu nimic. Cand l-am intrebat ce le-a dat si pentru ce i-a tratat a ridicat din umeri, a zis ca mai avea ceva de la veterinar si nu avea cum sa le faca rau. Pacat de porumbei..saracul columbofil….
VANT DIN SUD EST
Totusi altceva nu pot sa inteleg, de ce concursurile cu vanturi din Sud Est sunt de obicei concursuri cu probleme. Florian Hendriks, Maarten Huismans, Christian van de Wetering sunt unii din tinerele talente ale columbofiliei. Marten si Christian aproape de varsta de 30 de ani sunt din cand in cand de neinvins. Limburger, Florian se concentreaza mai mult pe zborurile de demifond si au rezultate foarte bune. Intr-un interviu el a marturisit ca nu va mai zbura niciodata porumbeii cand au vand din sud est, acest tanar si-a invatat lectia. Imi amintesc pe vremuri porumbelul “019” al fratilor Janssen. Despre cei mai buni columbofili din toate timpurile nu prea mai citim sau auzim multe in ultima vreme dar lasand asta la o parte…In zilele lui de glorie “019” a castigat locuri fruntase unul dupa altul dar o data a ratat o etapa. La aceea etapa a intarziat cu orele, a fost intr-o zi frumoasa dar cu vant din sud est. Cand ai vant din S-E, nu doar ca pierzi porumbei, in special tineri, dar se pierd si foarte multi porumbei cu rezultate bune. Cand se prognozeaza o vreme cu vant puternic din sud est nu mai bag pasarile tinere la astfel de etape pentru ca am avut destule neplaceri.
PREVESTIND
Un bun prieten de-al meu, cuvantul „prieten” spre batranete il folosesti din ce in ce mai rar, avea obiceiul sa isi duca yarlingii la antrenament o data pe saptamana. In timp ce scriu acest articol, deja a avut 4 etape, 3 bunicele si una foarte proasta. Stii ce e foarte curios? Ma credeti s-au nu, am prevestit de la inceput ca va fi o etapa proasta si asta fara sa iau in mana vreun porumbel sau sa ii vad. Omul a lasat pe cineva sa-i antreneze porumbeii, mereu in 4 grupuri, fiecare grup fiind eliberat la interval de 3 minute. Primele 3 antrenamente s-au intros bine si la intervale de aproximativ 3 minute intre stoluri, acele minute fiind destul de lungi sa nu se prinda unii pe altii din urma. A patra oara a fost diferit, le-a luat mult mai mult sa ajunga acasa de la distanta de 30km si au ajuns toate stolurile deodata. Urmatoarea etapa a fost foarte proasta.
DE ASEMENEA
Stiti ce mai este semn rau? Ca dupa un antrenament sa ajungi acasa si sa vezi ca mai ai porumbei care nu au intrat in crescatorie, asta nu ar trebui sa se intample. Nu imi place sa vin si sa ii gasesc linistiti pe acoperis, nici macar vaduvii. Astea sunt aparent niste lucruri banale dar pentru ochiul unui campion asta e o problema, pentru ca astea nu sunt doar niste lucruri banale.
Author:
Ad Schaerlaeckens
Articolul Young bird problems (30 aug) tradus si adaptat de pe http://www.schaerlaeckens.com de Tibi Popescu