Poate ceva ce te intereseaza -De Ad Schaerlaeckens

Poate ceva pentru tine?

Acum cativa ani, datorita unor cirumstante, am putut sa las lumina aprinsa seara doar la jumatate din porumbei in ultimile saptamani inaintea imperecherii de iarna. Am ales sa o las aprinsa la masculi si am fost placut surprins sa vad ca nu a afectat deloc reproducerea. Oamenii care au facut la fel ca mine au reactionat si ei cu entuziasm.

„Sa luminezi doar mascultii este de ajuns”. Apropo, „luminatul’ in pregatirea pentru o reproducere reusita este necesar doar inainte de Februarie. In trecut, ziua de 2 Februarie se numea „intalnirea cuplului”. Nimeni nu auzise atunci de „iluminare”. Intamplator „nascut din necesitate” duce adesea la noi inventii. De exemplu, anul trecut din cauza virusului Covid, unii nu au avut de ales decat sa concureze cu porumbeii maturi fara antrenament, direct de la 200km. Multi au fost speriati sa nu piarda pasarile nepregatite dar nu a fost nici o problema pentru porumbeii batrani cu experienta.

RISC

Un strain mi a trimis un e-mail spunand ca in zilele cu ger aspru a bagat cuibarele cu pui de 12 zile in casa. L-am intrebat de cat timp nu a mai avut porumbei? iar el mi-a raspuns ” De unde stiu asta?”
Normal ca nu e greu sa faci asta. Exista riscuri cand iei puii in casa si ii pui la loc chiar daca pentru scurt timp. Sunt porumbei, desi putini, care isi dau seama cand le bagi sub ei pui de la alt cuplu chiar daca sunt de acceasi varsta. Ar putea iesi un masacru. Oricum, porumbeii fac fata bine frigului, nu trebuie sa luam masuri suplimentare.

DOAR O PROBLEMA

Se pare ca 10 grade pe minus sunt o problema mai degraba pentru crescator decat pentru porumbei. Crescatorii ar trebui sa se asigure in primul rand sa nu inghete apa la porumbei. Porumbeii sunt foarte rezistenti. In perioada de iarna cand este foarte frig le dau apa porumbeilor doar o data pe zi si nu se inghesuie sa bea. Apropo, apa va ingheta mai greu daca punem adapatoarea pe podea, de preferat langa un perete mai in coltul crescatoriei. La fel se simte diferenta daca punem o cutie de carton deschisa pe langa adapatoare.

PRIMUL OU

Daca primul ou este facut cand temperatura afara este la mai multe grade sub 0, luati oul in casa? Poate, dar nu pentr ca este frig. Porumbeii isi ingrijesc instinctiv puii si ouale, dar daca e frig foarte tare ei pot sa faca ouale unul dupa altul la diferenta mica. De aceea ar putea sa fie un motiv pentru care as muta temporar primul ou. La urma urmei, ar putea iesi prea devreme (2 zile) si nu ai vrea asta.

TRANSPORTUL OUALOR

Transportul oualor vara rareori este problematic. Pot rezista mult daca au fost clocite o vreme. Cand este foarte frig cea mai buna idee mi se pare sa fie transportate intr-o cutie cu graunte de porumbei incalzite. Daca pui boabe incalzite intr-o cutie care se inchide bine (genul celor de mancare chinezeasca luata la pachet), boabele o sa retina caldura pentru mai mult timp. O metoda foarte utila daca aveti de calatorit mai multe ore. Aveti grija, boabele nu trebuie sa fie prea fierbinti.

DE ASEMENEA REZOLVAT

De doua ori am gresit cu reproducerea din cauza mea. A fost mereu pe o vreme calduroasa si umeda. Cand am intrat in crescatorie, spre disperarea mea, am gasit ouale reci si puii mici, morti. Cuibarele erau pustii. Curand mi-am dat seama din ce cauza. Cuiburile erau pline cu gandacii aia mici, rosii si rotunzi si care irita pielea. Chiar daca am scos sprayul sa deparazitez era deja prea tarziu, nu mai aveam ce salva. Puii mici au ramas morti iar porumbeii nu s-au mai intors in cuiburi sa cloceasca. Daca „vindecarea” nu mai este posibila ar trebui sa incercati sa preveniti. Deci ce ar fi de facut in situatia asta?
Luati o haina si taiati-o in 2 bucati de marimea unei batiste, apoi luati sprayul (de exemplu Natural), udati amandoua carpele si punetile una peste cealalta iar deasupra cuibarul. Ar trebui sa scapati si sa nu mai aveti probleme cu paduchii pentru o vreme. Daca chiar „va deranjeaza” banii puteti sa cumparati batiste in loc de carpe.

DE ASEMENEA POSIBIL

Este cunoscut faptul ca placile incalzitoare sunt foarte bune cand intarcati puii. La urma urmei trebuie sa scapati de umiditate in orice moment si cine face mai multa umezeala daca nu mai multi pui in varsta de 4 saptamani care se inghesuie intr-un colt. Pe de alta parte, ce absoarbe mai bine umezeala daca nu fibra de canepa. Ce puteti face este evident: luati un placaj, bateti niste scanduri pe margine de 15-20 cm apoi puneti pe el fibra de canepa si apoi puii gata intarcati. Este o metoda foarte utila daca intarcati puii foarte repede cum o fac eu(cam la 23 de zile). Un singur dezavantaj este, canepa nu este chiar asa de ieftina.

ZONA DE REPRODUCERE

Porumbeii sunt animale igienice in mod natural. Le place un mediu curat și de aceea rareori vezi un porumbel așezat, în picioare sau culcat lângă perechea sa pentru ca prefera sa nu isi murdareasca propriul teritoriu. Ca sa se gaineteze, se ridica din cuib si face in alta parte, iar acel gaineat este foarte mare pentru ca l-a „stopat”. Pasarile cand clocesc sau au pui nu vor sa isi murdareasca propriul cuib.
Asadar, partenerii cand clocesc este de preferat sa nu stea in aceeasi boxa inchisi, nu este ideal sa stea pe podea langa pereche, de aceea toti campionii le fac porumbeilor crescatoriile cat mai confortabile adaugandu-le odihnitori.

RAMA

Te plictisesti in vremurile astea de pandemie? Aruncati pisica din poala si ridicati-va din scaunul in care leneviti, luati sculele si 4 scandurele. Faceti un cadru de dimensiunea usii de la crescatorie si puneti-i plasa sau zabrele de lemn. Daca nu este vant prea tare, luati rama cu plasa, deschideti usa de la crescatorie si fixati rama la intrare, o sa aveti rezultate uimitoare. Porumbeii se vor recupera mai bine decat o puteti face voi cu vitamine sau alte suplimente.

Author:
Ad Schaerlaeckens
Articolul Maybe something for you? (Jan 2021) tradus si adaptat de pe http://www.schaerlaeckens.com de Tibi Popescu