Într-adevăr cel mai bun? (28 oct.) -de Ad Schaerlaeckens

Porumbelul meu 18-732 a luat locul 3 National As KBDB yearling Demifond in 2019. Asta inseamna in realitate ca ea (pentru ca este o femela) este cel mai bun porumbel din Belgia? Hmm, nu neaparat. Daca as fi concurat-o in alta federatie putea sa fie pe locul 1 sau poate pe 10. Ceea ce vreau sa spun este ca marimea competitiei este de asemenea decisivia. Calitatea pasarilor dintr-o zona poate diferi mult fata de cele din alte zone.

LOCATIA

Locatia este importanta si din alte motive de asemenea. In 2019 columbofilii din Flandra ( in vestul tarii) au dominat campionatul national la etapele de fond si maraton. Pentru majoritatea columbofililor asta nu a fost o surpriza. Multe concursuri au fost cand era vand din est ceea ce a facut sa fie mult mai usor pentru porumbeii din vest.

OLANDA

In Olanda crescatorii primesc rezultatele pe club apoi le primesc pe Federatie. Deci la fiecare etapa primesc doua sau mai multe rezultate studiindule in mod educational. In orasul meu natal columbofilii au posibilitatea de asi dubla pasarile in doua federatii. Pot sa bage ori in federatia numita ‘Hart van Brabant’ ori pot sa incerce in Langstraat.
Poeumbeii domnului S. sunt „dublati” in federatia ‘Hart van Brabant’. Vezi cateva rezultate in 2018:

BIZAR

-10 Iunie la o etapa din Quievrain. Primul porumbel al lui „S” a facut 1.187 mpm. S-a clasat pe locul 6 din 1448 porumbei in Fed Hart van Brabant, daca porumbelul ar fi fost concurat in alta Federatie cum au facut alti vecini ai lui ar fi luat locul 1 din 1265 Porumbei.

-21 Iunie. Primii doi porumbei ai domnului S. s-au clasat pe locurile 22 si 24 in Fed Hart van Brabant, in cealalta Federatie (de Langstraat) ar fi castigat locul 1 si 2. Ce diferenta !!

-11 August. Prima pasare a lui S s-a clasat pe locul 6 din 3.046p in Fed Hart van Brabant, in cealalta Federatie ar fi castigat locul 1 din peste 3000 pasari.

-18 August la o etapa din Melun. S a avut o pasare pe locul 10 in Federatie din 1211p.

-25 August la o etapa din Quievrain S a avut un porumbel pe loc 6 in Fed din 2142p. Cu aceeasi viteza ar fi avut locul 1 din 2604 in cealalta Federatie.

-8 Septembrie. Incepe sa fie plictisitor dar aceeasi poveste.

AFACERI CU CAP

Asa se face ca un porumbel care se claseaza pe locul 10 intr-o Federatie sa fi luat locul 1 in celalta Federatie. Se poate intampla ca cineva sa clasese pe 10 intr-o Federatie in timp ce vecinul sau baga la 5 minute mai tarziu sa ia locul 1 in cealalta Federatie.
Este de inteles care sunt consecintele asupra coeficientului de calcul daca difera calitatea atat de mult de la o Federatie la alta. Cu alte cuvinte este mult mai usor sa obti un coeficient bun pentru un As National daca porumbeii sunt concurati intr-o zona unde competitia este slaba, sa nu mai vorbim despre aspectul comercial. In sportul Columbofil conteaza doar castigatorii iar ei valoreaza mult. De exemplu in zona numita „Diamant verbond”, locul 1 intr-un club vecin de la alta Federatie ar fi luat un loc mediocru in zona „Diamant verbond”.
In „Diamant verbond” columbofilii din Berlaar sunt cunoscuti pentru porumbeii lor buni. Stefaan Lambrechts era unul din ei dar s-a mutat in alt oras la alta Federatie unde poate sa concureze dintr-un numeric mai mare de porumbei. In Berlaar nu ar fi avut sansa sa aibe un As National Sprint, acum in noul sau oras are mari sanse.

DIN NOU BIZAR

Aproape la 5 km de Berlaar se afla un oras mic numit Bevel. In Bevel este un club unde in fiecare an Columbofilii imbarca la Nationale. Ce s-a intamplat in 2018 este intr-adevar bizar. In Belgia in fiecare an primul concurs National este cel de la Bourges. De cele mai multe ori este un concurs ciudat si multe pasari bune se pierd. La fel si in 2018, columbofilii care au imbarcat din Bevel nu prea au avut succes. A fost o etapa foarte ciudata dar asta se va schimba.

  • Doua saptamani mai tarziu a fost Nationalul de la Chateauroux. In Bevel au fost imbarcati 722 yearlingi iar 10 din ei s-au clasat in primii 15 National din 17.281 porumbei. Locul 135 in Bevel a castigat locul 456 National, deci tot in primi 2.5%.
  • Din nou peste 2 saptmanani a fost Nationalul de la Argenton. In Bevel s-au imbarcat 766 pasari tinere. Porumbelul care a luat locul 10 in Bevel a castigat locul 20 National din 16.496 porumbei, chiar daca asta a fost o etapa grea.
  • Urmatorul National a fost din Chateauroux. In Bevel au fost imbarcati 703 pasari tinere. 5 crascatori din Bevel au luat un loc in primi 7 National din 12.855 porumbei.
    Locul 40 in Bevel a luat loc 84 National. Nu e uimitor? Se intampla des ca locul 1 in alt club sa nu fie destul de bun sa se clasezse pe un loc decent in Bevel.

SEMNIFICATIE

Acum intelegeti de ce spun des: „Un loc bun sau locul 1 nu are prea mare importanta pentru mine. Vreau sa stiu unde a castigat si impotriva cui.” Spuneti-mi cine sunt concurentii tai si iti voi spune cat de buni sunt porumbeii tai.” Luati spre exemplu etapele lungi ca cea de la Barcelona. Distanta intre Olanda si ceilalti este enorma.
In anii ’70 regiunea Steenbergen din Olanda era cunoscuta pentru porumbeii fantastici de maraton. Columbofilii de acolo dominau in etapele de distante lungi. S-a intamplat ca locul 1 din Barcelona pe regiunea Antwerp sa fie inregistrat pe ceas aproape in acelasi timp cand concursul deja se terminase in Steenbergen, totusi pasarea aia din Antwerp a fost vanduta pe foarte multi bani in Japonia. Poate au crezut ca un castigator e un castigator… Eu unul nu am crezut ca ala e castigator.

Articolul: Really the best? (oct 28) -de Ad Schaerlaeckens

Author: Ad Schaerlaeckens
http://www.schaerlaeckens.com/articles/articles-english/articles2019/really-the-best-oct-28/