Experiențe cu unele noi vaccinuri împotriva virusilor si bolilor actuale la porumbei. -Henk de Weerd

De câțiva ani, vaccinurile combinate sunt disponibile pe piață împotriva bolilor virale precum Paramyxo, Herpes, Adeno. Vaccinurile împotriva circovirusului sunt oferite și pentru porumbei și există, de asemenea, un nou vaccin paratifoid.

Vaccinuri combinate RP

Cel mai recent vaccin nou lansat pe piata de câtiva ani este vaccinul combinat RP, care reprezinta cele doua boli virale Rota si Paramyxo. La solicitarea IVPA, Asociatia Internationala a Medicilor Veterinari de Porumbei, din care sunt si membru, un numar de veterinari selectasi sunt rugati sa împartaseasca experientele lor cu aceste noi vaccinuri.

Între timp, draga cititoare, ati auzit din mass-media cum functioneaza acest lucru cu dezvoltarea si testarea vaccinurilor împotriva virusilor, în acest caz virusul corona COVID-19. stim acum ca suntem în faza de testare pentru o serie de potentiale vaccinuri, asa-numita faza 3, în care sunt testati numerosi voluntari. Vaccinurile împotriva COVID-19 vor fi disponibile la începutul anului 2021 daca urmariti cu atentie stirile. Întrebarea cheie este, desigur, cât de eficiente sunt aceste vaccinuri si cât de sigure sunt pentru beneficiarii lor.

Desigur, aceleasi întrebari se aplica vaccinurilor pentru porumbei si exact despre asta vreau sa va vorbesc. Cronologic voi trece prin diferite vaccinuri.

Vaccinuri Paramyxo

În primul rând, vaccinurile împotriva Paramyxo (PPMV-1, adica Paramyxovirus la Porumbei tip 1). Din 1982, când am vazut prima data boala Paramyxo în Olanda, a trebuit sa supravietuim cu vaccinuri de pasare împotriva NCD (boala Newcastle, de asemenea un virus Paramyxo tip 1). Acestea erau vaccinuri albe injectabile, „facute” din virusul mort pe baza de ulei mineral pentru a deteriora tesutul, astfel încât vaccinul sa aiba efect mai bine. A se injecta sub piele (subcutanat). În mod normal, vaccinul se injecteaza în gât sub piele cu acul îndreptat spre spate.

Vaccinul La Sota

A existat si un vaccin administrat prin apa potabila, asa-numitul vaccin La Sota pentru pasari de curte, usor de administrat, dar efectul a fost scurt si imunitatea scazuta! Nu s-au detectat asa-numitii anticorpi în sânge, cu un cuvânt fantezist seroconversie. Este mai bine sa picurati acest vaccin în ochi si nas, dar va recomandam aceasta metoda numai pentru situatii de urgenta, deci erup in compartimentele de reproductie cu pui, deoarece imunitatea este prea mica si dureaza foarte putin. Exista vaccinuri PMV cu adjuvant de ulei alb si vaccinuri apoase pe o baza diferita! Acele vaccinuri apoase nu produc aproape deloc niciun nodul de inoculare. Vaccinurile adjuvante în ulei în câteva procente din porumbeii vaccinati puteti simti mici nodule doar daca sunteti foarte instruiti! În ceea ce priveste functionarea (eficacitatea), acestea difera cu greu. Deci pâna acum o poveste familiara.

Vaccinuri adeno

Apoi, colegii au folosit vaccinurile Adeno pentru pui cu ideea si spera ca acest lucru ar putea functiona cu „sindromul Adeno-coli” la porumbeii tineri, denumiti adesea Adeno (B) si Coli (NL). Acest vaccin pentru pui se numeste vaccin EDS, ceea ce înseamna ceva de genul sindromului reducerii de oua, sau „sindromul mai putine oua”, cauzat de un adenovirus, dar de un tip complet diferit si, prin urmare, nu functioneaza deloc la porumbei.

Vaccinurile împotriva circovirusului

Apoi, exista colegi care promoveaza vaccinurile Circovirus, dar sunt convins ca nici ele nu functioneaza. Acesta este un vaccin pentru porci si este, de asemenea, un virus complet diferit fata de Circovirusul la porumbei, si atât de multi porumbei tineri au o contaminare latenta fara probleme a Circovirusurilor (Bursa Fabricius), încât dezvoltarea unui vaccin doar pentru porumbei nu pare utila. Banuiesc ca vaccinurile Circovirus care circula în prezent pe piata sunt doar flacoane umplute cu vaccinul pentru porci.

Vaccinul PHA

Ulterior, în ultimii ani, vaccinurile combinate au aparut pe piata împotriva Paramyxo si Herpes si, daca acest lucru nu a fost înca suficient, aceeasi companie (producator) a adaugat un vaccin combinat de 3 ori în gama lor de produse, numit Paramyxo, Herpes, Adeno , pe scurt numit PHA.
Testez vaccinurile pentru eficacitate si siguranta de ani de zile si în ceea ce privette Herpes si Adeno, care nu a fost destul de pozitiv, eficacitatea a fost NIHIL, dar ceea ce am experimentat acum în 2020 cu vaccinul PHA este dramatic . Da, împotriva Paramyxovirozei ajuta, dar împotriva Adeno si Herpes deloc, nimic, zero, niente! si mult mai rau este ca un numar de porumbei au primit herpesul mortal dupa aceasta vaccinare. M-am confruntat cu acest lucru cu mai multi crescatori belgieni de top, unde zeci de tineri de aproximativ sase saptamâni au murit cu simptome clasice, cum ar fi tesutul galben în gât si cruste la ambii ochi si au murit în termen de 5 zile”.Din motive de comoditate, numesc aceasta radiografie (numai la porumbeii tineri) Herpes 2. Am avut diagnosticul confirmat inutil prin metoda PCR la un laborator de top din Belgia. Nu am vazut niciodata atât de multe cazuri de Herpes ca anul acesta !!

Porumbel tânăr cu simptome clasice de herpes (Herpes 2)

Am vorbit cu colegul meu, prof. Ab Osterhaus, despre virusul Herpes în general si mai precis la porumbei. Nici el nu a vazut un punct într-un vaccin împotriva acestui lucru, în parte pentru ca atât de multi porumbei sunt pur si simplu un purtator latent al acestei boli fara nicio problema.

Vaccin Salmonella

În primavara ne-am confruntat si cu consecintele unui vaccin pe baza de ulei Salmonella (alb) din Slovacia. Cu acest vaccin a fost remarcabil cât de multi porumbei au dezvoltat noduli de altoire (granuloame) de la o saptamâna dupa vaccinare. Trei luni mai târziu devenisera oarecum mai mici, taiate, dar înca clar palpabile. Unele dintre aceste granuloame au fost respinse de organism dupa câteva luni.
Am testat si noi acest vaccin pe porumbei de testare ceva mai în vârsta si am gasit aceiasi noduli de inoculare la un procent ridicat de porumbei testati (mai mult de 50%). Presiunea asupra nervilor vitali si a vaselor de sânge din gât datorita acestor granuloame te va face sa pierzi porumbei mai usor. Cu cât inoculati mai mult vaccinuri adjuvante cu ulei alb, cu atât sunt mai mari sansele de reactii mari de vaccinare! Unii porumbei par chiar alergici la acesta.

Nodul de inoculare superficial la aproximativ 2 săptămâni după inoculare

Nodul de inoculare superficial, la aproximativ 2 luni de la inoculare, care este respins organism. Apropo, majoritatea nodulilor altoiți rămân încapsulați adânc în gât.

Vaccin combinat RP (Rota / Paramyxo)

În cele din urma, câteva experiente practice preliminare cu cel mai recent vaccin combinat numit RP (Rota / Paramyxo). Potrivit cercetatorilor germani, Rotavirusul este cauza „bolii clasice a porumbeilor tineri”, mai bine cunoscuta sub numele de „sindrom adeno-coli” sau la nivel international Y.P.D.S. Sindromul bolii porumbeilor tineri. Asta ar însemna, de asemenea, ca acest Rotavirus circula în populatia noastra de porumbei de mai bine de 40 de ani. De asemenea, am vazut acest sindrom schimbându-se în acea perioada de 40 de ani, în plus este de obicei usor de vindecat cu antibioticele potrivite, ceea ce înseamna ca în acest caz componenta virusului nu este atât de importanta!

Am considerat întotdeauna ca este în principal o problema cu E.coli în cazul clasicului „sindrom Adeno-coli”. În „Verbandsklinik” german aceasta radiografie a fost numita initial „Mooskrankheit”, ceea ce înseamna literalmente boala muschiului (boala jgheabului acoperisului). Mai târziu, colegii din Germania au numit acest lucru „Faktorenkrankheit”, adica o combinatie de mai multi factori diferiti, inclusiv Tricho, Hexamites, Circovirusuri, care ar duce la un focar.
Stim ca stresul este un „declansator” important al acestei boli, am aflat ca în ultimii 40 de ani !!

În ultimii ani, în special în Germania si Belgia, au avut loc cazuri mai grave de „adeno-coli” cu decese mai acute. Bunul meu prieten si coleg Colin Walker a descris pentru prima data aceste probleme în provincia Victoria din Australia în 2016. Mai întâi cu porumbei batrâni si mai târziu cu porumbei tineri. În 2017 am fost consultat de un numar de columbofili îngrijorati în timpul unei transmisiuni radio în direct printr-un fel de „radiodifuzor mondial” din Australia pentru a le împartasi expertiza noastra în aceasta privinta.

Testarea vaccinului RP

Anul acesta (2020) am stabilit sa facem câteva teste cu sute de porumbei în 4 mari crescatorii. Toate numerele pare au fost infectate cu vaccinul RP si numerele impare doar cu un vaccin apos PMV (fara componenta Rota).
In cateva cazuri, porumbeii vaccinati împotriva Rota au primit totusi Y.P.D.S. (Rota a fost totusi gasit în laboratorul mentionat anterior în Belgia prin prin metoda PCR), dar, în general, simptomele au fost mai usoare si a existat o mortalitate mai mica. Mai multi colegi raporteaza, de asemenea, ca au aceeasi impresie si ca este încurajator. Sunt curios daca aceasta suspiciune se bazeaza pe o investigatie amanuntita cu sute de porumbei, asa cum am facut si vom repeta anul viitor; sau pe baza unei pareri. În termen de un an vom avea mai multe date despre rezultatele vaccinarii RP.

În orice caz, sper ca mortalitatea mare dintre porumbeii ornamentali din timpul spectacolelor din toamna din Germania poate fi prevenita prin vaccinarea acestor porumbei cu câteva saptamâni înainte de aceste spectacole. În orice caz, voi informa clientii mei germani despre aceasta posibilitate si voi evalua cu atentie rezultatele.

În rezumat, va va fi clar ca propriul meu program de vaccinare arata astfel:

  • Porumbeii tineri la 5 pâna la 6 saptamâni sunt vaccinati împotriva Paramyxo, de preferinta cu un vaccin apos, se repeta dupa aproximativ 6 saptamâni cu vaccinul RP combinat (Rota / PMV).
  • Daca este necesar, repetati dupa aproximativ 1 luna cu RP (Rota este atunci mai importanta decât componenta PMV).
  • Vaccinarea împotriva variolei / difteriei de la 10 saptamâni.
    Deci nu vom vaccina împotriva Herpesului, Circo si Adeno !!! Nici nu ne vaccinam împotriva Paratyphus, nu am vazut niciodata minuni din aceasta inoculare! De fapt, nu exista cercetari stiintifice care sa demonstreze eficacitatea vaccinarii cu Paratyphus. Cu toate acestea, sunt mereu în cautarea unor vaccinuri Paratyphus bune (sigure si eficiente)!
  • Porumbei batrâni: vaccinarea anuala împotriva PMV si a difteriei.

Evident, nu sunt împotriva vaccinarii, sunt chiar un mare credincios în ea, dar vaccinurile ar trebui cel putin sa functioneze putin si sa nu provoace efecte secundare mizerabile!

Author: Henk de Weerd
https://www.belgicadeweerd.com/